Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
13:30
Vesti A

"Vesti" u Melburnu: Šest miliona za trag do ubice!

Ogroman novac, čak šest miliona dolara za trag serijskog ubice, ponudila je policija Viktorije. Nadležni se nadaju da će im rekordne nagrade, po milion za svaku žrtvu, pomoći da dođu do zločinca iza koga je tokom 1980-ih godina ostalo šest ubijenih žena. Ne samo što do sada počinilac nije nađen, već je logično da je i dalje među nama, navodi se ovim povodom.

pixabay.com
Sve ubijene žene pronađene u šumi

Reč je o slučaju poznatom kao "ubistva iz Tinong Norta". Žene su ubijene između maja 1980. i novembra 1981, a žrtve su bile stare između 14 i 73 godine.

Sve žene su pešačile kad su napadnute i usmrćene, a većina njih je nameravala da koristi javni prevoz. Njihova tela pronađena su na šumskom području kod Frensktona, priobalnom mestu na jugoistoku Melburna kao i Tinong Nortu, severoistočno od Melburna. Ubica je pokušao da sakrije identitet ubijenih žena tako što je sa sobom odnosio njihove lične predmete.

Život promenjen iz korena

Šeril Golsvorti je bila najbolja prijateljica tada 14-godišnje Ketrin Hedlend. Kaže da je gubitak prijateljice, koja joj je bila idol, promenio njen život iz korena.
- Sve nas je promenilo, do tada smo verovali da smo bezbedni. Grupa nas se družila, bili smo bliski. Njena smrt nas je potresla. I još nas potresa. Ona je uticala na način na koji sada vaspitavam svoju decu - kaže Šeril.
Ona veruje da u javnosti postoji neko ko bi mogao da pomogne rešenju ubistva.
- Što se o tome više iznosi u javnost, što se više publikuje, više ljudi će znati, pa će pre ili kasnije neko nešto reći i konačno će stići olakšanje za sve nas - istakla je Šeril Golsvorti.

Detektiv inspektor Majk Hjuz iz Jedinice za krvne delikte navodi kako policija veruje da je jednoj od žrtava, Berta Miler, dve nedelje pre njene smrti, prišao muškarac dok je čekala tramvaj, a koji je zapazio da je držala Bibliju.

- Ona je o tome govorila sa prijateljicom što je prilično ohrabrujuće. Ona je to videla kao mogućnost da s pomenutom osobom razgovara o hrišćanstvu - rekao je detektiv i podsetio da policija nije do sada uspela da otkrije identitet tog muškarca.

- To vidimo kao mogućnost da otkrijemo napadača. Ukoliko pogledamo sve žrtve, one su ili koristile gradski prevoz ili su bile blizu njega. Jasno je da je on pronašao način da razgovara sa Bertom jer sve što sam saznao o njoj, govori mi da ona nikada ne bi razgovara s nekim osim ukoliko za to nije postojao razlog - objasnio je detektiv.

Emotivno uništeni

Piter Sargent, brat ubijene An-Mari Sargent, pohvalio je napore policije koja i posle toliko godina pokušava da izvede zločinca pred lice pravde. Rekao je da je njegova sestra bila izuzetno prijatna i vesela osoba, da je volela decu. Međutim ni posle toliko godina, njegova porodica je "emotivno uništena".
- Čak i danas, nadamo se da će slučaj biti rešen. Iskreno, iz dana u dan i dalje osećamo bol, a posebno uoči Božića i rođendana, svima nam nedostaje. Bol nikada neće prestati, to nam je neće vratiti, ali najmanje što očekujemo jeste da slučaj bude rešen - rekao je Sagren.

Kit Ruk, sin ubijene Alison Ruk, prve od šest žrtava, kaže da bi izvođenje ubice pred lice pravde pomoglo porodici da može sa njima da razgovara o njegovoj majci.

- Prošli smo kroz traumatizujući period, tužno je kako sam ostao bez majke. Ona je bila sjajna žena. Svi mi smo morali da nastavimo sa životima, prošlo je puno vremena od tada, ali svako od naš bi želeo da vidimo kraj ovome - rekao je on.

Gospođa Ruk se vodila kao nestala puna dva meseca pre nego su pronađeni njeni posmrtni ostaci.

- Kad je konačno pronađeno njeno telo, način na koji je tada vođena istraga, rasturala je našu porodicu, bio je veliki pritisak na familije i morali ste da pravite ustupke kako biste se s tim izmorili, da nastavite da živite - kaže Kit Ruk i dodaje:

- To je ostavilo izuzetno velike posledice po porodice.

Policija podseća da je obavila više od 2.000 informativnih razgovora, među kojima i s većim brojem osoba koje su bile predmet istrage. Takođe, 1998. formirana je specijalna jedinica za otkrivanje ubice, ali do sada niko nije optužen za ubistvo šest nedužnih žena.

Hronologija zločina

- Alison Ruk (59) poslednji put je viđena dok je napuštala kući u Frenkston Nortu u 11 sati 30. maja 1980, da bi uhvatila autobus kod Frenkston prodavnica. Njeno telo je pronašao muškarac, 5. jula iste godine, dok je šetao psa kroz šumu kod Frenkstona.
- Berta Miler (73) poslednji put je viđena u svojoj kući u Glen Ajrisu 10. avgusta 1980, dok je čekala autobus na putu u crkvu u Prahranu.
- Kertrin Hedlend (14) poslednji put je viđena 28. avgusta 1980, dok je napuštala kuću svog dečka u Berviku. Trebalo je da pođe autobusom do Fontejn Gejt šoping centra u Nari Vorenu.
- An-Mari Sargent (18) poslednji put je viđena dok je odlazila iz kuće njene majke u Krenburnu oko 9.30 ujutro, 6. oktobra 1980. Autobusom je trebalo da ode u Dandenong.
Tela tri žene pronađena su 6. decembra 1980, nakon što je grupa muškaraca bacila ostake životinja na otpadu Tinong Nortu. Primetili su ljudske ostatke i pozvali policiju.
- Narumol Stivenson (34) poslednji put je viđena ispred kući prijatelja u Bransviku, 29. novembra 1980. Jedan muškarac je pronašao ljudsku kost 3. februara 1983. u šumi, a kada je zaustavio kola da bi promenio gumu u Tinong Nortu. Policijskom pretragom terena pronađen je ženski leš.
- Džoj Karme Samers (55) poslednji put je viđena na autobuskoj stanici u Frensktonu oko 13 sati, 9. oktobra 1981. Njeno telo pronađeno je 22. novembra u šumskom području u Frenskton Nortu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online