Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
01:00
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Preskupa nova vlada

Buduća koalicija demohrišćana, Liberala i Zelenih mogla bi ozbiljno da uzdrma solidne finansijske temelje Nemačke i nepovratno oduva sve napore ministra finansija Volfganga Šojblea da se dođe do tzv. crne nule u budžetu. Interna preračunavanja u CDU, do kojih je došao dnevnik "Velt", pokazuju da potencijalni partneri Merkelove imaju krajnje neskromne želje u pregovorima za takozvanu Jamajka koaliciju (nazvanu tako po crno-zeleno-žutoj zastavi te zemlje koje odgovaraju bojama tri nemačke partije).

EPA/Felipe Trueba
Berlinski dogovori: Angela Merkel sa saradnicima

Revija želja

Već do sada predočeni zahtevi prevazilaze sumu od 100 milijardi evra, a da je pritom prostor za manevrisanje u budžetu za 19. izborni period svega oko 30 milijardi za četiri godine?!

Šojble gubi bitku

Čuvenu crnu nulu, pozitivan saldo koji je ministar finansija Volfgang Šojble na jedvite jade, kao prvi na tom mestu uspeo da postigne tokom više decenija, ništa više ne bi moglo da spase, ako se sve želje koalicionih partnera sprovedu u delo, veruju u okruženju nemačke kancelarke.

U prvom redu sledeći planovi partija predstavljaju problem: Penzije za majke koje zahteva bavarska CSU, zajedno sa zaoštravanjem migrantske politike koje traži ulaganja u izgradnju centara za povratak i za proveru zahteva azilanata.

Tu su i zahtevi FDP-a za ukidanjem samodoprinosa za solidarnost i budžet za porodice koji su ideja Zelenih - svaki pojedinačno podrazumeva dvocifrene iznose u milijardama evra. Šef Zelenih Čem Ezdemir je tražio prednost za investicije, pri čemu su prioriteti ulaganja u zaštitu klime, brži internet, škole i Evropu, izgradnju stanova i u negu starih i bolesnih.

Možda propadnu pregovori?

Četiri nedelje posle saveznih izbora i dalje vlada optimizam u razgovorima predstavnika Unije, Liberala i Zelenih, iako do sada još nije proizašlo ništa ozbiljno i konkretno iz tih sondiranja, osim da se budući koalicioni partneri otvoreno i prijateljski ophode jedni prema drugima.

To bi moglo uskoro da se promeni, jer upravo počinju detaljni razgovori oko spornih tema kao što su porezi, finansije i Evropa. U četvrtak sledi krajnje kompleksno pitanje migracija i doseljavanja. Zamenica Merkelove u CDU-u Julija Klekner je izjavila da Jamajka-koalicija - nije sigurna.

- Ništa nije nemoguće i stoga je moguće da ona ne uspe. Mora se ući sa željom da pregovori uspeju, ali dogovora po svaku cenu neće biti - poručila je Kleknerova, inače pokrajinska šefica demohrišćana u Rajnland-Pfalcu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online