Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.10.2017.
19:24
Lj. Ivanović - Vesti A

Taksa nije šengenska viza

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u Šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Naravno, preko interneta.

EPA/Nils Meivang
Prvo dozvola pa na put: EU pojačava bezbednosne provere

Tu se postavlja prvi tehnički problem. Deo populacije se ne služi uopšte ili ne vlada dobro računarima, a još veći broj ne poseduje platne kartice kojima mogu da obavljaju plaćanja preko interneta. Ovaj "problem" zapravo to i nije. Primera radi, donedavno konzulat Kanade uopšte pasoše za tu zemlju nije vizirao u Beogradu, već u Beču, te su turističke agencije taj posao obavljale za račun klijenata.

Takođe, godinama se i viza Velike Britanije može dobiti, a prethodno i platiti, samo preko interneta. Slična taksa za bezbednosnu proveru postoji već desetak godina i za Sjedinjene Države. Tako će i ova novina, kada, odnosno ako zaživi, biti u ponudi agencija koja organizuju putovanja, za one koji nisu vični internetu. Cena je simbolična, deset evra i ta provera važi za sva putovanja u Šengensku zonu unutar tri godine, odnosno do isteka važnosti pasoša s kojim se aplicira, u slučaju da mu je rok kraći od tri godine.

Važni podaci

Pored ličnih podataka, putnici će morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, hotel, stan prijatelja ili rođaka i slično, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU. Takođe će morati da "vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, za poslednjih deset godina". Davanje lažnih podataka je krivično delo koje za sobom može da povuče privođenje prilikom ulaska u Šengensku zonu ili pak trajnu zabranu ulaska u EU.

Dakle, ukoliko neko putuje s putnom ispravom koja, recimo, važi godinu i po dana, dozvola će važiti tačno toliko, te se za putovanje s novom putnom ispravom mora iznova aplicirati. Odgovor vlasti EU, prema predlogu propisa, mora da stigne unutar 72 sata, premda tvrde da saglasnost, odnosno odbijenica, stižu unutar nekoliko sati. Zbog toga će biti važno da se bar tri dana pre puta putnik postara da dozvolu završi.

U pojedinim srpskim medijima se to protumačilo kao "novo uvođenje viza" što nema veze sa istinom. Nema viza, ambasada, redova ili nošenja pasoša. Reč je o elektronskom formularu.
Ipak, onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biće odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS). Takav predlog Evropske komisije je 19. oktobra potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU.

Ukrštanje informacija

Elektronski formular će automatski biti proveren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza Europola i Interpola, "kako bi se proverilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdat nalog za hapšenje".

Od dažbine će biti oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje koji službeno putuju. Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos je rekla da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja 2017, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU. Ali, postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Od osoba od koje traži odobrenje za putovanje u šengenski prostor EU, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtev za razgovor u konzulatu zemlje destinacije.

"Ako tražiocu odobrenje bude odbijeno, biće izvešten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući preko suda", stoji u predlogu.

Sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

EPA/Darek Delmanowicz
Odobrenje zatražiti bar tri dana unapred

Pola milijarde evra

Budući evropski sistem registracije putnika koji dolaze iz zemalja van Unije mogao bi godišnje da donese između 500 miliona i dve milijarde evra - računaju u Briselu dok će troškovi iznositi samo nešto više od 200 miliona evra. Uspostavljajući ETIAS, administracija u Briselu ugledala se na SAD čiji sistem obavezuje strane putnike da plate po 14 dolara za ulazak u zemlju uz zahtev preko interneta. Američki primer je tim privlačniji što zvanične statistike pokazuju da ulazne takse svake godine donose sve više novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online