Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
20:22
B. Božin - Vesti A

Romski klanovi iz Hrvatske poharali Nemačku: Devojčice izvele hiljade provala

Policija Minhena protekle nedelje uhapsila je tri devojčice starosti 14, 15 i 19 godina za koje se ispostavilo da pripadaju velikom klanu devojčica-provalnika kojim rukovode romske familije iz Zagreba, pišu nemački mediji. Ovaj klan je odgovoran za hiljade provala u Nemačkoj, saopštio je Rajnhold Bergman iz kriminalističke policije u Minhenu.

pixabay.com
Bande iz Nemačke obijale stanove koristeći romske devojčice iz Hrvatske

Istraga je trajala godinu i po dana, što je do sada praktikovano samo protiv velikih mafijaških organizacija. Prisluškivano je preko 100.000 telefonskih razgovora.

- Pretpostavljamo da je ova grupa počinila gotovo svaku petu provalu u Nemačkoj prošle godine - izjavio je Bergman.

Istraga je pokrenuta proleća prošle godine, kada je primećen porast provala u Minhenu. Sa prosečno četiri, njihov broj je skočio na 12 dnevno.

- Primećen je veliki broj grupa sastavljenih od devojčica - dodao je Bergman.

Šefovali iz Zagreba

Akcijama su rukovodili šefovi iz Zagreba, koji su upravljali čitavom strukturom i koji su uzimali i delili čitav plen. U Hrvatskoj su kupovali kuće, zlato i zakupljivali sefove za gotovinu.
Nakon godinu dana istrage je u Zagrebu obavljen pretres vile bračnog para koji je vođen kao šef jednog od klanova, gde je zaplenjeno više stotina hiljada evra u gotovini, nakit, slike, plastična flaša sa preko 100 dijamanata.

Inspektori u civilu su pratili jednu grupu od nekoliko devojčica i primetili da ulaze u luksuznu zgradu, a nakon hapšenja su ispod njihove odeće pronašli šrafcigere i drugi alat za obijanje. Devojčice su kod sebe imale jeftine mobilne telefone za jednokratnu upotrebu i falsifikovane dokumente.

Analiza DNK materijala povezala je ove devojčice sa desetinama provala po celoj Nemačkoj.

- Ove bande koriste isključivo romske devojčice, jer šefovi misle da će, ukoliko budu uhapšene, morati smesta da budu puštene. One su vrlo mobilne, stalno menjaju mesta za provale i nikada ne ostaju duže od dva-tri dana u jednom gradu, pa se potom odmah vraćaju nazad u Hrvatsku. Zatim idu u neku drugu EU zemlju, stalno menjaju imena i koriste nove identitete - opisuje Bergman metod rada ove bande.

Zahvaljujući zaplenjenim mobilnim telefonima istraga je došla do drugih članova bande.

- Kada ih prisluškujete duže vreme, počnete da razumete šifre koje koriste. Tako "ići u šetnju" znači krenuti u provalu, a "dobiti vaške" znači da je ukraden novac - dodaje komesar Bergman.
Na dnu su "pčele radilice", devojčice koje su iz Hrvatske slate u Nemačku radi provala. Iznad njih je nivo "logističara", uglavnom starijih devojaka koje više nisu išle u provale, već su živele širom Nemačke, nabavljale smeštaj i mobilne telefone za "radnice". Iznad su bili šefovi.

Na delu je uhapšeno 20 romskih devojčica širom Nemačke.

- Ne radi se o tome da okrivljujemo čitavu jednu narodnost, ali utvrdili smo da ove romske grupe imaju paralelne strukture, uključujući sopstvene sudove i zakone. Sa policijom nema nikakve saradnje i odnos prema nama je uvek izuzetno drzak i arogantan, a ujedno postoji nešto slično pravom mafijaškom kodeksu. Devojke koje kradu se razmenjuju među klanovima, a česte su i svadbe za koje se troši između 30.000 i 140.000 evra, već prema tome koliko plena devojčica koja se udaje može da donese i što je veći ugled klana u koji ulazi - navodi Bergman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online