Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
13:13
Vestionline A

Oziji (ipak) za gej brakove

Na plebiscitu o brakovima istog pola do sada je glasalo oko 11 miliona Australijanaca i rezultati neće biti poznati do 15. novembra, ali "Australijen" ove nedelje tvrdi da anketa koju su sproveli pokazuje da su glasovi podrške gej-brakovima u priličnoj prednosti.

EPA/RICHARD WAINWRIGHT
Iščekuju se rezultati referenduma

Ovaj dnevnik navodi da su procene da je čak 59 odsto listića vraćenih poštom izrazilo podršku legalizaciji ovih brakova i da je svega 38 odsto od miliona koji su glasali bilo protiv.

Anketa je rađena samo dan pošto je Australijski biro za statistiku objavio da je do 13. oktobra njima stiglo 10,8 miliona listića. To znači oko 67,5 odsto od 16 miliona listića koji su poslati na adrese birača.

Kako stvari sada stoje, jedini način da pobornici kampanje protiv jednopolnih brakova uspeju, jeste da od svaka četiri preostala glasa tri budu sa odgovorom "ne". Međutim, prema anketi, to je gotovo nemoguće da se desi - "Australijen" navodi da su anketirali i one koji još nisu glasali i da 56 odsto njih podržava zakon o gej-brakovima, a 37 odsto je protiv. Dakle, slično sa onima koji su već vratili svoje listiće.

Podrška istopolnim brakovima najveća je među najmlađim stanovništo - njih 66 odsto izjašnjava se "za", a samo 28 odsto "protiv". Kako su birači stariji, tako se odnos menja i stariji od 65 godina verovatno će biti jedina kategorija koja će u većini glasati sa "ne". Veruje se da će njih 49 odsto biti protiv, a 44 odsto za.

Prema već dobijenom broju odgovora, rezultat je mimo očekivanja i protivnika i zagovornika gej-brakova, jer nijedna strana nije predviđala tako značajan odziv za glasanje koje nije bilo obavezno.

Širlene Robinskon iz "Kampanje za jednakost" kaže da ovo pokazuje kako Oziji nisu zaboravili svoje članove porodice i prijatelje koji su homoseksualci i kako je to važno pitanje za njih.

Rok za glasanje

Plebiscit se završava 7. novembra, ali Biro za statistiku upozorava da svi koji još žele da se izjasne treba da pošalju listiće nazad do 27. oktobra. Takođe, ako neko nije još nije dobio listiće, poslednji rok da ih traži je danas, 20. oktobra, na telefon 1800 572 113. Više informacija nalazi se na vebsajtu: www.marriagesurvey.abs.gov.au.

- Ovo je izuzetan rezultat i potvrđuje da Australijanci žele da se ovaj postupak obavi i vraćaju svoje upitnike u rekordnom broju. Kada kampanja bude završena, dobićemo državu sa zakonom koji je pošten, ceni jednakost i ne isključuje nijednog građanina.

Očekivani ishod potvrdio je prošle nedelje i ministar za doseljeničke poslove Piter Daton koji je i kazao da veruje da bi glasovi "za" mogli da pobede. On lično je protiv izmene zakona, ali podržava donošenje zakona o gej-brakovima u Parlamentu, što je obaveza vlade, ukoliko ga plebiscit podrži. Ministar trezora Skot Morison, koji takođe podržava tradicionalni brak rekao je da će sačekati da vidi rezultate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online