Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
20:11
O. Đoković - Vesti A

Pariski Srbi uveličali slavlje

Ako iko od naših u Francuskoj može poneti epitet "pletač prijateljstva", to je Stana Bilbija, u ulozi predsednika Svesrpske zajednice Francuske.

Vesti
Za uspomenu na putovanju u Lijež

Kao neumornom aktivisti ideje se neprekidno množe, a sve u pravcu "put pod noge - do novih prijatelja". Tako je Stana, koju u stopu prati potpredsednik Suzana Reljić i još mnogo članova SZF-a, obišla brojna mesta i države gde žive zemljaci i uvek im ostavljali lepe uspomene, uz povratnu želju tamošnjih domaćina da se na revanš stigne u francusku metropolu.

Ovaj put, Stana je svoje dovela u Lijež (Belgija), u parohiju Pokrov Presvete Bogorodice, a sa namerom da se uveliča parohijska slava.

Vesti
Stana Bilbija sa pevačem Milanom ičtecom Dušanom

- Kolika je bila navala za naš autobus, mogla sam napuniti dva autobusa, ali sam bila primorana da mnogima otkažem. Je li, nije lepo da nekome na slavu dovedem stotinu ljudi? - tako u razgovor ulazi Stana.

Sretnici koji su uspeli da dođu do mesta za ovaj jednodnevni izlet, a bilo ih je 55, u Lijež su krenuli svetla obraza: u prtljagu - pečeno prase, pogača, torta i pet litara rakije.

Na Slavi - 150 gostiju. Ulogu domaćina-kolačara odradili su Nena i Bane Divac i, po oceni svih, i oni su obraz osvetlali. Naravno, pre slavlja se prošlo kroz bogosluženje, što Stana ovako opisuje:

Vesti
Kumovi slave: Bane i Nena Divac

- Iz Pariza smo iz ulice Simplon krenuli u jedan sat posle ponoći, sve vreme pevali i preumorni stigli na liturgiju gde smo se odmah osvežili, ušla u nas divna nova energija.

Stana i ovo dodaje:

- U Liježu, sve do 18 sati, kada smo krenuli put Pariza, dan je proticao u vrhunskom raspoloženju. Ne pamtim kad je bilo tako veselo, evo, još mi stižu poruke zahvalnosti i oduševljenja zbog lepe atmosfere.

Vesti
Molitveno u Liježu

A i naši Liježani oduševljeni, prihvatili izazov i odmah horski najavili revanš u Parizu, na Svetog Savu, na slavi SZF-a.

Dogodine domaćini

Srdačni doček zemljaka iz Pariza "isprovocirao" je Svesrpsku zajednicu Francuske da u završnici liturgije, pred vernicima i sveštenstvom, neočekivano i glasno saopšti:
- Za iduću godinu prijavljujemo se da kod vas budemo domaćini slave. Ovakva najava oduševila je prisutne, čini se, ponajviše oca Dušana Erdelja, mlađanog čteca Dušana Brzića, vremešnog gosta iz Holandije igumana Borisa, pevača Milana Bojca koji je u nastavku slavskog provoda, uz lokalnu muzičku grupu, pesmom razgalio dušu svima posebno kumu Nenu i Parižaninu Slobu Šumadincu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online