Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
22:39
Vestionline, Tanjug A

Dok su Rusija, Sirija i SAD uništavale Islamsku državu, Al Kaida postala nova pretnja?

Dok su se sirijska vojska koju podržava Rusija i koalicija koju predvode SAD u Siriji fokusirale na proterivanje Islamske države (ID) sa istoka te zemlje, pobunjenička koalicija koja je povezana sa Al Kaidom - Oslobodilacki komitet Levanta, učvrstila je svoju kontrolu nad Idlibom i možda će pokušati da se vrati strategiji Osame bin Ladena i napadne zapad, piše danas AP.

Tanjug/AP
Da li stiže pretnja još gora od Islamske države?

U toku nekoliko noći u septembru, navodi agencija, oko 10.000 muškaraca, žena i dece izbeglo je iz oblasti koje su bile pod kontrolom ID.

Bežeći preko polja u severnoj Siriji i rizikujući da na njih pucaju snage sirijske vlade, stigle su u mesta koja su pod kontrolom ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom.

Za nepoznat broj džihadista koji su se kretali zajedno sa civilima, beg u sirijsku provinciju Idlib bio sličan povratku kući, prilika da se rat nastavi zajedno sa ekstremističkom grupom sa kojom Islamska država deli veliki deo ideologije.

Sirijski aktivisti pozivajući se na svoje kontakte u Idlibu, navode da su članovi ekstremističke koalicije garantovali za one borce ID koje su poznavali pre podele ove dve grupe pre četiri godine i njima su dozvolili da im se pridruže, dok su drugi poslati u zatvor.

Kako navodi agencija, ID je izgubila skoro sve teritorije u Siriji i Iraku gde je imala kontrolu.
Na desetine hiljada njenih boraca je ubijeno u sukobima, ali je nepoznato koliko njih je napustilo ta područja.

Kako agencija objašnjava, i Islamska država i Oslobodilacki komitet Levanta nastali su iz irackog ogranka Al Kaide, koji je nastao posle američke invazije na Irak 2003, ali su se 2013. razišli po pitanjima ideologije i vođstva i međusobno se borili širom severne Sirije.

Početkom meseca Islamska država je ponovo napala Komitet, što je, navodi AP, shvaćeno kao osveta posle dezertiranja boraca.

Agencija navodi da je su nakon podele, ekstremisti iz Al Kaide ušli u savez sa ostalim sirijskim pobunjenicima i zahvaljujući snabdevanju pomoću, ostvarili podršku naroda, ali da se uprkos formalno prekinutim odnosima sa Al Kaidom ta grupa još vidi kao odani ogranak mreže koja je izvela terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra. 2001.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online