Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.10.2017.
18:20
Vestionline, Tanjug A

Kolinda i Putin oči u oči: O čemu su razgovarali?

Ruski predsednik Vladimir Putin i hrvatska predsednica Kolina Grabar Kitarović sastali su se danas u Sočiju, prvog dana njene posete Rusiji, a nakon toga potpisan je niz zajedničkih akata između dve države koji bi trebalo da poboljšaju odnose dveju država, javila je HINA, dok zagrebački Jutarnji list konstatuje da je pedsednica na prijem kod Putina čekala 45 minuta.

EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL
Ruski predsednik dobio poziv da dođe u Zagreb: Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je razgovore sa hrvatskom predsednicom ocenio konstruktivnim i istakao da je "Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu".

Predsednik Rusije rekao je novinarima da je sa hrvatskom koleginicom razmotrio konkretne mere za poboljšanje uzajamne saradnje, naročito privredne veze.

- Razmotrili smo nove inicijative kojima bismo stimulisali naše veze, između ostalog u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih firmi u trećim zemljama - rekao je Putin, uz ocenu da u ovoj godini postoje, kako je rekao, dobre mogućosti da se robna razmeni vrati na "pretkrizni period".

- Velike nade polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu pažnju smo usmerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije - naveo je i dodao da sa svoje strane Gazprom osigurava gotovo polovinu potreba Hrvatske za prirodnim plinom, Lukoil ima razgranatu mrežu benzinskih pumpi, a ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske.

Valja napomenuti, kazao je ruski predsednik, da su se hrvatske firme  pridružile i izgradnji arktičkog tankera, a ruska Sberbanka i VTB učestvuju u finansijskom oporavku koncerna Agrokor.

Kitarovićeva je zahvalila predsedniku Putinu na gostoprimstvu u Sočiju za koji je rekla da je podseća na Opatiju, "kolvku hrvatskog turizma i jednu od omiljenih destinacija ruskih turista na Jadranu".

- Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Danas je izražena želja za novom saradnjom te sam u tom duhu i pozvala predsednika Putina da zvanično poseti Hrvatsku, što bi ujedno bila prva zvanična poseta jednog ruskog predsednika našoj zelmji - rekla je Grabar Kitarović.

Istakla je da je u razgovoru sa ruskim predsednikom utvrdila premise uspešne saradnje koji su žoveli hrvatsko-ruske privredne odnose i ujedno je zahvalila Putinu na posredovanju oko rešavanja problema zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Inače, na sutrašnjem privrednom forumu u Moskvi nekoliko stotina firmi će diskutovati  o potencijalnoj novoj saradnji, a istaknuto je i kako se hrvatska robna razmena povećana uprkos sankcijama. 

- Rusija je pokazala želju da ulaže u energetski sektor u Hrvatsku, a ogledni primer toga je ugovor između Gazproma i PPD-a o višegodišnjem snabdevanju plina za Hrvatsku - rekla je Kitarović i dodala da ruskog predsednika upoznala sa inicijativom triju mora.

- Ovde valja naglasiti i da Rusija predstavlja i nezaobilaznog partnera u razgovorima o sigurnosti u svetu. Takođe, čvrsto verujem da će sprovođenje Sporazuma iz Minska dovesti do poboljšnja situacije u Ukrajini, što je u interesu Ukrajine, Rusije i svih ostalih evropskih država - rekla je  Grabar Kitarović.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.10.2017. 22:50
......volel sam oči zelene.................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online