Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
20:05
B. Petrović - Vesti A

Srpska deca u Nemačkoj: Sajam, avantura koja se pamti

Učenici Srpske dopunske škole "Vuk i Dositej" iz Štutgarta i okoline bili su na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu, o čemu su "Vesti" pisale. Oni ne kriju oduševljenje onim što su videli, pre svega knjigama, ali i "živim maskama" junaka iz svetske literature. Poseban doživljaj za sve bilo je putovanjem vozom do metropole na Majni. Uz tridesetak učenika škole svih uzrasta bili su nastavnica Biljana Petrović i manja grupa roditelja.

Vesti
Srpski đaci oduševljeni onim što su videli na Sajmu knjiga u Frankfrutu

Zajednička vožnja dopala se Iliji Rilaku (5. razred) iz Šorndorfa.

- Na Sajmu su mi se svidele srpske knjige i pesnikinja Jasminka Petrović sa kojom se već drugi put susrećemo u Nemačkoj i od koje sam dobio knjigu na poklon. Na štandu "Vesti" mi se posebno svidelo staro pismo i tamo sam kao poklon dobio moje ime ispisano tim slovima.

Za Jovanu Radovanov (6. razred) iz Šorndorfa putovanje u Frankfurt bilo je prava avantura.

- Drago mi je što smo videli kako se piše ćirilica na stari način. Dobila sam i knjigu na poklon.
Saša Kočić (5. razred) iz Štutgarta se prvi put vozio brzim vozom i zanimljivo mu je što su svi bili u jednom vagonu.

Bliznakinje i princeza

Bliznakinjama Tini i Nini Miletić iz Šorndorfa pored ostalog jedan od najjačih utisaka je svakako i ovaj: slikanje sa princezom i ostalim maskiranim junacima iz priča.

- Kada smo stigli na Sajam knjiga bio sam oduševljen. Nisam zamišljao da je tako ogroman iako mi je mama objasnila da je Sajam knjiga u Frankfurtu najveći na svetu. Sada sam mnogo ponosan što sam i ja bio na njemu. Najviše mi se svidelo kada nam je Jasminka Petrović čitala iz njena nove knjige. Pre godinu dana sam prvi put pročitao njenu knjigu "Škola" i od tada mi je ona omiljeni pisac. Naručili smo tu knjigu i na nemačkom, pa sam je odneo u moj razred gde je često čitamo i svi se smejemo.

Vesti
Bliznakinje Tina i Nina Miletić

Sestre Iva (4. razred) i Anja Grahovac (2. razred) iz Gibela su se takođe zabavljale u vozu.

- Prvo sam se bojala od voza, jer sam mislila da je mnogo brz, ali unutra više nisam, jer unutra se osećaš kao da je spor. Mislila sam i da nema stolova u vozu, već samo sedišta, pa kad sam videla da možemo nešto i da stavimo i da jedemo slatkiše, jako mi se dopalo! Na sajmu mi je bilo super. Dobili smo knjige i što ću sada moći lepo da naučim da čitam. Ja volim Jasminkine priče - kaže Anja.

Srbija da popravi štand

Saša Stevanović, roditelj iz Ludvigzburga, prezadovoljan je kako je učiteljica Biljana organizovala put i odzivom roditelja i dece.

- Sjajna je bila Jasminka, kao i ponuda knjiga. Razočaran sam, nažalost, što je jedino srpski štand bio loše ukrašen i primetite ga kad prođete pored njega. Smatram da je ovo bio događaj od velikog kulturnog značaja ne samo za ovu našu decu već za sve Srbe u Nemačkoj.

Siguran sam da bi iduće godine štand Srbije roditelji i deca iz škole "Vuk i Dositej" ukrasili tako da bude brzo uočen, a to je vrlo važno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online