Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
13:22
www.dw.com A

Ako "Jamajka" propadne, novi izbori u Nemačkoj?

Ako "Jamajka" propadne…nisu isključeni ni novi izbori u Nemačkoj, piše nemačka štampa. Sutra počinju koalicioni razgovori demohrišćana, Liberala i Zelenih. Očekuje se da će biti naporno i da će trajati - možda se čak zagazi u sledeću godinu.

Tanjug/AP
Angela Merkel

Ko se sve sa kim ne slaže...

Pregovori Demohrišćana (CDU/CSU), Liberala (FDP) i Saveza 90/Zelenih oko formiranja vladajuće koalicije su već počeli - ako se njima mogu nazvati "informativni razgovori" partijskih centrala. Zvaničan početak tih pregovora je zakazan za sredu (18.10.) kada se Demohrišćani odvojeno sastaju sa predstavnicima FDP i Zelenih; dan kasnije, razgovaraće FDP i Zeleni, a u petak sastanak će održati predstavnici sve tri grupacije.

Još nije sigurno da će ova koalicija, zbog partijskih boja učesnika popularno nazvana "Jamajka", uopšte biti formirana.

Demohrišćani smatraju da Zeleni uglavnom teže moralisanju i da takvu vrstu diskusija ne vode racionalno, Liberali se sa Zelenima ne slažu pre svega oko pitanja azila i imigracije, a Zeleni imaju ozbiljne zamerke oko istih pitanja na rad Demohrišćana, dok se sa Liberalima ozbiljno razilaze oko koncepata poreske politike i državnih ulaganja.

Ništa od vlade u ovoj godini...

Pregovori bi mogli da potraju, a ima političara koji smatraju da vlada neće biti formirana u ovoj godini.

Evo izvoda iz karakterističnih komentara koje su o koalicionim pregovorima objavili nemački dnevni listovi:

Lajpciger folkscajtung (Lajpcig): "Angela Merkel mora da nađe odgovor na vesti iz Austrije. Raspoloženje u CDU je već dugo ustalasano. A to će šefica stranke osetiti pre ili kasnije. A najkasnije onda kada koalicioni ugovor bude završen i kada bude morao da bude pretočen u naporan rad na konkretnim zadacima. Jer, tada bi moglo da se ispostavi da je CDU zapravo iznemogla, da deluje besciljno i da izgleda kao da pripada jučerašnjici. To što se u CDU ne vodi interna borba za vlast nije znak snage, već - slabosti".

Rojtlinger general ancajger (Rojtlingen): "Problem ima i kancelarka Merkel, jer sa FDP i Zelenima mora da radi na stvaranju koalicije koja je zapravo eksperimentalna".

Štraubinger tagblat (Štraubing): "Strategija CDU da se sačeka na rezultate izbora u Donjoj Saksoniji (pobedila SPD) kako bi sa manjim strankama ušla u koalicione pregovore sa pozicije jačeg, nije uspela. Angela Merkel čak više nije sigurna ni u to da je podržavaju njena sopstvena stranka i CSU. Ako 'Jamajka' propadne, moraće da se održe novi izbori. A to niko ne bi trebalo da želi - jer bi to bio pravi konjunkturni program za desničarsku AfD".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online