Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.10.2017.
16:44
Vestionline A

Islamska država je skoro uništena, ali novi rat preti regionu

Dok se borba protiv Islamske države u Iraku i Siriji bliži kraju, svet strahuje zbog mogućnosti novog, velikog rata na Bliskom istoku. Posle oslobođenja Mosula, u Iraku je nedavno došlo do masovne predaje džihadista koji sada kontrolišu samo mala područja uz sirijsku granicu.

pixabay.com
Sirija se ne smiruje ni u najavi

Vode se i poslednje borbe za Raku, prestonicu Islamske države u Siriji. Arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga javili su da je počeo odlučujući napad na Raku nakon izvođenja evakuacije civila i predaje 275 militanata.

Međutim, miru u regiji preti nova opasnost nakon održanog referenduma o kurdskoj nezavisnosti prošlog meseca, koji je Irak proglasio ilegalnim. Na referendum je izašlo 72 odsto birača, a 92,7 odsto ih se izjasnilo za nezavisnost.

Kurdi su jedan od najvećih naroda na svetu koji nema svoju državu. Ima ih oko 30 miliona, a uglavnom žive u nekoliko država: Turska, Iran, Irak, Sirija, Avganistan, Turkmenistan, Azerbejdžan, Jermenija.

Stvar je prilično jasna: ako bi Kurdi imali svoju državu, neko mora ostati bez značajnog dela teritorije. Održavanje referenduma je izazvalo bes susednih zemalja, u prvom redu Iraka, Irana i Turske.

Ankara je zapretila da će, između ostalog, prekinuti kurdski izvoz stotina hiljada barela nafte dnevno preko svoje teritorije prema svetskim tržištima.

Irački Kurdi su velikom većinom glasali za otcepljenje i time razljutili Tursku, središnje vlasti u Bagdadu, Iran, SAD i druge sile. Iračke i iranske snage najavile su da će održati vojne vežbe u graničnim područjima.

U međuvremenu, prvi značajniji sukobi već su počeli. Kurdski borci Pešmerga u Kirkuku danas su objavili da im je iračka vlada dala rok od nekoliko sati da predaju ključne vojne položaje u tom gradu, a već je došlo i do manjih sukoba između Kurda i šiitske milicije.


Na naftom bogatu pokrajinu Kirkuk pravo polažu Kurdi i Bagdad, iako su nedavno bili ujedinjeni u borbi protiv ID-a. Pešmerg su zauzele većinu pokrajine pre tri godine, kada se ISIL proširio na severu Iraka. Kurdi su, učestvovali u borbama protiv ISIL-a i to prilično uspješno. U više navrata porazili su džihadiste i širili vlast svoje pokrajinske vlade. Tako im je u ruke pao i Kirkuk, grad i regija koji plivaju na nafti i više je nego jasno da iračke vlasti neće grad koji im formalno pripada dati u ruke Kurdima.

Sprečiti novi rat u regionu

Kurdistanski premijer Neširvan Barzani pozvao je velikog ajatolaha Alija Sistanija, najvišeg šiitskog poglavara u zemlji, da se umeša kako bi se "sprečio novi rat u regionu".

Kurdsko zauzimanje Kirkuka i trzavice koje se događaju poslednjih dana zapravo su nešto što je bezbroj puta viđeno u svetskoj istoriji. Nakon poraza zajedničkog neprijatelja (u ovom slučaju ID-a), dolazi do borbe za teritoriju.

Sve dodatno komplikuje činjenica što brojni i relativno naoružani Kurdi nemaju svoju državu, a žele je pošto poto.

Činjenica da je u ovu priču uključeno pet- šest zemalja jasno govori da se radi o prilično velikoj krizi. Putin je već rekao kako blokada Kurda nije dobra stvar, a biće zanimljivo videti kako će reagovati SAD.

SAD, naime, već godinama podržavaju i Kurde i njihove protivnike, Tursku i Irak. Zbog toga im nije bilo drago što su se Kurdi odlučili na referendum, a biće zanimljivo videti koji su njihovi budući potezi.

U svakom slučaju, na Bliskom istoku se kuva novi veliki sukob u koji će, htele ili ne, biti umešane i velike sile. Samo je pitanje mogu li se stvari rešiti za pregovaračkim stolom ili će, kako sugerišu događaji poslednjih dana, izmaći kontroli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online