Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
03:00
Z. Mirković - Vesti A

Sebastijan Kurc: Diplomata sa jasnom vizijom

Austrija bi, posle izbora u nedelju, mogla da dobije najmlađeg kancelara u istoriji i to bi mogao da bude Sebastijan Kurc (31), koji je već dokazao političku zrelost. Kurc je iz prosečne austrijske porodice, njegova majka je učiteljica, a otac tehničar u Filipsu.

EPA/Christian Bruna
Dokazao političku zrelost: Sebastijan Kurc

Odrastao je u 12. bečkom okrugu, gde i danas živi, a još iz školske klupe je ušao u politiku 2003, pridruživši se mladim narodnjacima. Bio je, najpre od 2008. do 2012, predsednik omladine Narodne partije (OeVP) u Beču, a od 2009. predsednik omladine na saveznom nivou, pošto je dobio 99 odsto glasova. Reizabran je za šefa omladine OeVP 2012. sa 100 odsto podrške, što jasno pokazuje njegovo političko umeće.

Protiv radikalnog islama

U svojoj zemlji, kako bi sprečio islamsku radikalizaciju, Kurc je nametnuo reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmene su onemogućile finansiranje islamskih udruženja iz inostranstva. Takođe, Kurc je otvoreno, iako je u tome bio potpuno usamljen, stao protiv nastavljanja pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Uspešno obavljajući funkciju šefa omladine dospeo je u žižu visokih funkcionera narodnjaka, koji su u njemu videli veliki potencijal. Godine 2009. izabran je i za zamenika predsednika OeVP u Beču i ušao je u bečku skupštinu, pre nego što je 2011. postao državni sekretar za integraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Njega je u vladu uveo Mihael Špindeleger, tadašnji šef diplomatije, vicekancelar i šef OeVP. Posle izbora 2013. Sebastijan Kurc postaje ministar spoljnih poslova, a Špindeleger zadržava resor integracije. On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Uspešan diplomata

Tokom predsedavanja Oebsom u ovoj godini Kurc se zalaže za dijalog u rešavanju otvorenih konflikata i uspeo je da za jednim stolom okupi šefove diplomatija svetskih sila, što nije čest slučaj u ovoj organizaciji. Ubrzo je Kurc, zbog svoje dosledne, jasne politike, postao najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsednika Austrije.

Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije mnogi domaći i strani mediji su se podsmevali zbog njegove mladosti, tvrdeći da nema iskustvo za takvu funkciju. Međutim, ubrzo se dokazao na međunarodnom planu, ukazujući da je prioritet spoljne politike Austrije EU i Zapadni Balkan, zbog čega ga je prva poseta odvela u Hrvatsku, a ubrzo je putovao i u Srbiju, kojoj pruža otvorenu podršku u njenom pristupnom procesu EU.

U izbegličkoj krizi Sebastijan Kurc se dokazao kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspeo da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice nemačke vlade. Naime, Kurc je ubrzo uvideo da je nemoguće savladati toliku navalu izbeglica i migranata i da će to imati posledice po društvo.

Nov politički stil

Mladi političar nametnuo je starijim kolegama novi stil vođenja politike, pa čak i boju stranke. Umesto višedecenijske crne, po kojoj je prepoznatljiva OeVP, u predizbornu trku narodnjaci su ušli sa tirkiznom bojom.
Takođe je izmenio i statut stranke, dobivši odrešene ruke za određivanje političkog kursa partije i kadrovske politike. Takvu moć do sada nije imao nijedan lider OeVP.

Zbog toga je tražio u EU zatvaranje i kontrolu granice da bi se zaustavila nekontrolisana migracija. I pored protivljenja Nemačke Kurc je, uz podršku zemalja Zapadnog Balkana, zatvorio balkansku rutu i time obustavio izbeglički talas. Posle toga su i brojni drugi evropski političari prešli na politiku ograničenja prijema izbeglica i migranata.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online