Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
12:38
Vestionline A

Otkrivena jedna od najvećih tajni Kine

Kina ima dugu listu državnih tajni – koliko ljudi godišnje usmrti, čak i rođendane vrhovnih lidera, ali sada je jedna otkrivena – koliko novca Peking daje kao pomoći drugim zemljama, piše BBC.

pixabay
Kina na svim poljima preuzimaju ulogu globalnog lidera

Ne tako davno Kina je bila zemlja koja je primala inostranu pomoć, a danas je kao najveći svetski donator konkurent Sjedinjenim Državama, i to kroz tradicionalnu pomoć za razvoj i kroz finansijske pozajmice.

Po prvi put, velika grupa istraživača van Kine sastavila je bazu podataka sa detaljima o bukvalno svim tokovima kineskog novca, od donatora do zemalja koje primaju pomoć.

Kina konkurent SAD-u

Navodi se da Kina finansira više od 5.000 projekata u 140 zemalja i otkriva gore pomenuta činjenica da su Kina i SAD rivali na polju donacija drugim zemljama, ističe BBC.

Te zemlje, međutim, troše taj novac na radikalno drugačije načine, ali različiti sastavi tih portfolija imaju dalekosežne posledice – objašnjava Bred Parks, šef istraživačkog projekta, vođa laboratorije EjdDejta na Koledžu Vilijama & Meri u Virdžniiji.

Njegov tim udružio se sa istraživačima sa Harvarda i Hajdelberga u Nemačkoj radi ovog projekta.

Istraživači su pratiti tokove novca od Kine do zemalja-primaoca koristeći se novinskim izveštajima, zvaničnim dokumentima ambasada i informacija o pomoći i dugovima iz Kine. Na kraju su napravili relativno kompletnu sliku o tome gde ide kineska pomoć i kakav uticaj ima.

Parks, međutim, ističe da on i kolege smatraju da su otkrili poznat univerzum. Ako kineska vlada stvarno želi da nešto sakrije, mi to nećemo naći. Ali ako velika suma novca ide od Kine do zemlje-primaoca, čuće se o tome, kaže on.

Takođe je zanimljivo da su i SAD i Kina u godinama koje su obuhvaćene istraživanjem donirale slične sume novca, ali da ih distribuišu na različite načine.

Tako većina američke finansijske pomoći – 93% - potpada pod tradicionalnu definiciju pomoći oko koje su se složile sve zapadne industrijske zemlje. Ta pomoć se daje s ciljem ekonomskog razvoja zemlje koja je prima. Najmanje četvrtina tog novca je donacija, a ne pozajmica.

Za razliku od SAD, svega 21% novca iz Kine može se smatrati tradicionalnom pomoći, dok se velika većina daje u vidu komercijalnih zajmova koji se moraju vratiti Pekingu s kamatom.

Dugo vremena sumnjalo se da kineski projekti pomoći služe samo za dobrobit Kine – infrastrukturni projekti koje grade “uvezeni” kineski radnici malo su doneli ljudima koji žive u toj zemlji, ukazuje BBC.

Koga Kina finansira?

Od 2000, afričke zemlje dobile su velik deo pomoći i pozajmica iz Kine. Međutim, bogatstvo ovog azijskog džina distribuiše se širom globusa, od bolnica u Senegalu do luka u Pakistanu i na Šri Lanci. U 2014. Rusija je bila na vrhu liste zemalja-primaoca, a iza nje su Pakistan i Nigerija.

Iste godine na vrhu američke liste bili su Irak, Avganistan i Pakistan.

Politika igra veliku ulogu u tome na šta će Kina i SAD trošiti svoj novac. Obe zemlje teže da ponude novac zemljama koje im pružaju podršku u Ujedinjenim nacijama. Ali je za Kinu ključna ekonomija – istraživači su otkrili da je Peking često fokusiran na promociju kineskog izvoza ili na tržište kamatnih stopa.

Severna Koreja dobija pomoć ispod žita

pixabay

Kina se često pominje kao glavni izvor pomoći ekonomiji Severne Koreje. Međutim, istraživanjem EjdDejta otkriveno je svega 17 kineskih projekata u Severnoj Koreji tokom 14-godišnjeg perioda, u ukupnoj vrednosti od 210 miliona dolara.

Parks kaže da je Severna Koreja “informativna crna rupa”, te priznaje da je to jedina zemlja-primaoc koja je stvarno izbegava domašaj istraživača. Smatra se da Kina daje ogromne sume novca i drugih vrsta pomoći Severnoj Koreji “ispod žita”, navodi BBC.

Trenutni podaci govore da zemlje koje primaju kineske pozajmice ne ispaštaju na ekonomskom planu, ali nemaju ni ekonomskog rasta. Istraživači strahuju da će za koju deceniju, te zemlje nagomilati dugove, kada će Kina morati da sagleda šta dalje.

Oni bi mogli takođe da iskuse za nekih 10-15 godina isti problem koji muči zapadne donatore i kreditore – pozajmice koje ne mogu da se vrate – ističe Parks.

Istraživači su već otkrili znakove da Kina počinje da menja svoj pristup pozajmicama. Peking sada sve više pozajmljuje novac kroz multilateralne institucije, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, što je kineska verzija Svetske banke, ističe BBC.

Kina menja globalni sistem donacija

Ima dokaza da kineske pozajmice bez uslova imaju uticaj na čitav globalni sistem pozajmljivanja, terajući tradicionalne donatore da prestanu postavljati toliko mnogo zahteva zemljama koje primaju pomoć.

Kad Kina pomaže nekoj afričkoj zemlji, Svetska banka ima manje uslova na svoju pozajmicu – navodi ekonomist Dijego Hernandes.

Za svako povećanje kineske pomoći od 1%, Svetska banka smanji svoje uobičajene zahteve, poput liberalizacije tržišta ili ekonomske transparentnosti, za 15%.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online