Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
08:55
www.dw.com A

Dojče vele: Nemačka prestaje da se oslanja na NATO

Nemačka je u pitanjima odbrane decenijama prepuštala "prljav posao" drugima – uglavnom NATO. Stručnjaci kažu da mora da se radi radi na vojnom jačanju EU.

EPA/Carsten Koall
Regruti nemačkog Bundesvera polažu zakletvu

"Dva šoka za Merkelovu - odlazak Krima Rusiji i izbeglička kriza"

Vodeći nemački stručnjaci za bezbednost više ne vide SAD kao najvažnijeg saveznika i smatraju da bi Berlin, kada je reč odbrambenoj politici, više trebalo da se fokusira na EU umesto na NATO. To proizlazi iz ankete sprovedene među 200 stručnjaka za odbrambena pitanja iz politike, privrede, međunarodnih organizacija i medija, piše Dojče vele.

Rezultate istraživanja objavio je briselski trust mozgova "Prijatelji Evrope" (Friends of Europe). U njoj se iznosi tvrdnja da je privredno najsnažnija evropska zemlja, kada se radi o odbrambenim pitanjima, živela o trošku svojih partnera, i da bi sada trebalo više da učini za svoju odbranu. 

Autor studije, novinar Pol Tejlor, smatra da se svet Angele Merkel poslednjih godina drastično promenio, i da sada i sama kancelarka mora da se menja. "Dva velika šoka su trgla Merkelovu iz opuštenosti kada je reč o odbrambenoj politici, kao i čitavu Nemačku sa njenom udobnom pozicijom u centru Evrope, okruženom saveznicima iz NATO i partnerima iz EU", kaže Tejlor.

Ta dva šoka su ruska aneksija Krima 2014. godine i izbeglička kriza 2015. godine. "Ona je tada donela odluke koje su štetile njenoj političkoj karijeri, ali ti događaju promenili su i njen pogled na svet i njeno viđenje Evrope." 

Tejlor kaže da je Merkelova bukvalno dala da se izrade geografske karta na kojoj je istom bojom označena cela Šengenska zona, kako bi svakom upalo u oči da se Nemačka "graniči" u stvari sa Rusijom, Ukrajinom, severnom Afrikom i Bliskim istokom.

"Merkelova oslabila Bundesver"

Tejlor kaže da je Merkelova uvidela da je višegodišnjim smanjenjem vojnog budžeta oslabila Bundesver. Do zaokreta je došlo 2016. godine. Ipak biće potrebno mnogo vremena da se izjednače nedovoljna finansijska izdvajanja iz prošlosti. Otprilike petnaest godina će biti potrebno da se modernizuje ratno vazduhoplovstvo. 

Moguću promenu kursa Merkelova je već nagovestila. Njena čuvena izjava "mi Evropljani moramo našu sudbinu da uzmemo u svoje ruke“, odnosi se na dvosmislene izjave Donalda Trampa o kolektivnoj bezbednosti NATO.

Tejlor u knjizi pokušava da pokaže navodne deficite nemačke odbrambene politike i razotkrije taj, po njemu, zastareo način razmišljanja. Istovremeno on smatra da je "retko kada bio tako povoljan trenutak kao sada da se napravi veliki korak napred". Pretpostavka za to je, međutim, da se Nemačka i Francuska dogovore šta su njihovi glavni odbrambeni prioriteti. 

"Dogovor bi morao da objedini francusku sklonost ka brzim i oštrim vojnim intervencijama i sklonost Nemačke ka široj taktici, koja predviđa izbegavanje sukoba i obuhvata mere za uspostavljanje stabilnosti nakon vojnih sukoba, za obnovu zemlje i izgradnju državnih organa", piše Tejlor. Ali "ako dve vodeće zemlje EU pronađu kompromis", uveren je Tejlor, "odmah će im se priključiti većina drugih zemalja članica".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online