Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
15:58
Dojče vele A

"Amerikancima neko mora hitno da kaže..."

Ovih dana odlučuje se o budućnosti nuklearnog sporazuma sa Iranom. Sada izgleda kao da će SAD napustiti taj sporazum. Ovo bi dovelo do katastrofe, kaže za Dojče veče Omid Nuripur, poslanik nemačkih Zelenih rođen u Iranu.

EPA/Jim Lo Scalzo
Čeka ga velika odluka: Donald Tramp

U nedelju (15.10.) ističe rok do kada bi američki predsednik trebalo da obavesti Kongres da li Iran poštuje obaveze u vezi sa nuklearnim sporazumom.

Ukoliko predsednik oceni da Iran ne poštuje sporazum, Kongres ima 60 dana da razmotri mogućnost ponovnog uvođenja sankcija Iranu, ukoliko se zaključi da je to u interesu za nacionalnu bezbednost. Trampove ranije ocene, da je reč o "najgorem sporazumu svih vremena", nagoveštavaju šta će reći, mada nije sigurno da će ga Kongres slediti. Novinar DW je o tome razgovarao sa Omidom Nuripurom, poslanikom nemačkih Zelenih zaduženim za spoljnu politiku. 

- Evropljani Amerikancima jasno moraju da stave do znanja da bi napuštanjem sporazuma mi bili jako pogođeni i da bi posledice bile velike. To bi snažno uticalo na bezbednosnu situaciju u Evropi. Jasno je da nuklearni sporazum ni za jednu stranu nije savršen, ali to su kompromisi koji su postignuti nakon dugih pregovora - rekao je Nuripur. 

Dodaje da bez sporazuma u Iranu više ne bi bilo inspekcija. 

- Kraj inspekcija bio bi najbrži put da Iran dođe do bombe. Odstupanje od sporazuma i uvođenje novih sankcija od strane SAD vodilo bi jačanju tvrdolinijaša u Iranu. To bi naravno bilo loše za mirovne pregovore na Bliskom istoku. Ali ključna stvar je: ukoliko bi Iran imao bombu, gotovo je sigurno da bi nuklearno oružje počelo masovno da se širi - pored Saudijske Arabije i Turske, možda bi i Egipat hteo da ima bombu. Sve to bi samo nuklearizovalo sukobe na Bliskom istoku. To bi bilo strašno, pre svega za Evropljane kao neposredne susede. I Amerikancima to jasno mora da se da do znanja - nije bitno ko i kojim tonom, ali to mora da se kaže hitno, odmah - naglašava nemački poslanik. 

Kaže da je istina da Iran vodi agresivnu politiku u regionu, ali nije saglasan sa ocenom američkog predsednika Donalda Trampa o mešanju Irana u Iraku, Siriji i Jemenu. 

- Iran igra veoma važnu ulogu u Siriji ili Libanu. Ali u Jemenu je glavni problem agresivna politika Saudijske Arabije. Sa Iranom i Saudijskom Arabijom u Persijskom zalivu imamo dve zemlje koje, vođene paranojom, stvaraju mnogo problema u mnogim drugim zemljama. Problem je što Tramp napada samo jednu stranu. On putuje u Saudijsku Arabiju, na poklon prima zlatne statue i onda mu se još objašnjava kako su Iranci jedino zlo. Onda se vrati nazad i govori kako su Saudijci ti koji se zalažu za mir na Bliskom istoku. To je apsurdno! Zato samo mogu da kažem da bi za Amerikance najbolje bilo, kao i za Evropljane, kada bi na istom odstojanju držali i Iran i Saudijsku Arabiju - dodao je on. 

- Ne radi se o tome da se brani Iran: kada je reč o ljudskim pravima, situacija je katastrofalna. O aktivnostima u regionu sam već govorio. I pretnje Izraelu su neprihvatljive. Ali isto tako mogu da iznesem i čitavu listu loših stvari koje radi Saudijska Arabija - takođe kada je reč o ljudskim pravima, regionalnoj politici i tome da u našim pešačkim zonama pomaže salafistima da za džihadizam mobilišu našu decu. Znači, moramo da govorimo i o jednoj i o drugoj strani. O mnogo toga imamo da razgovaramo i naravno morali bi da pokušamo da posredujemo između te dve zemlje, koje toliko nemira šire u regionu. Ali ne smemo da stajemo na jednu stranu, ni da Saudijcima prodajemo velike pakete sa naoružanjem, što vodi daljoj eskalaciji i još većem širenju oružja. I apsolutno je važno da učinimo sve kako se region ne bi nuklearizovao. To je smisao ovog nuklearnog sporazuma - naglašava on. 

Kaže da ukoliko bi Amerikanci odstupili od sporazuma i uveli nove sankcije, Evropljanima ne bi preostalo ništa drugo nego da sa Kinezima i Rusima stupe u kontakt sa iranskom stranom i razmotre kako je moguće sprečiti to da i iranska strana napusti sporazum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online