Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
19:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Er Berlin prestaje da leti!

Druga po veličini nemačka aviokompanija Er Berlin prestaće da leti najkasnije krajem oktobra. Aviokompanija je u stečaju od sredine avgusta, a interno se u kompaniji već radnici upozoravaju da traže drugi posao jer avioni više neće poletati posle 1. novembra.

EPA/Friedmann Vogel
U stečaju od avgusta: Jedan od aviona Er Berlina

Zasad niko iz Er Berlina ne komentariše zvanično ove navode, ali je u javnost dospelo pismo samog vrha poslovodstva radnicima. U pismu se obaveštavaju da će letova biti najkasnije do 28. oktobra i pozivaju se da počnu da traže drugi posao.

Gubici lome krila

I sam Etihad je u ogromnim problemima. Kompanija je objavila da je prošlu godinu završila sa gubicima od 2,2 milijarde dolara. Kompanija je otpustila deo radnika, ali su ti gubici prvenstveno nastali u evropskim akvizicijama kojih sada Etihad pokušava da se reši. Alitalija je nagomilala skoro milijardu evra gubitaka, a Er Berlin pod led odlazi zbog 400 miliona.

Ukupno 8.600 radnika Er Berlina će najverovatnije ostati bez posla, a prema planu kojim bi se spasla radna mesta, avioni, termini poletanja i sletanja, kao i linije, jedan broj radnika će moći da računa na novi posao. Lufthanza, koja zajedno sa Izi džetom preuzima veći deo Er Berlinove flote i poslova, već traži 1.000 novih radnika za svoju lou kost podružnicu Eurovings, koja će preuzeti i veći deo Er Berlinove kratkolinijske flote.

Uprava nemačke kompanije tvrdi u pismu da je ova nedelja ključna za zaposlene u kompaniji da nađu neko rešenje za svoju budućnost. Ove nedelje će biti organizovana i dva sajma zapošljavanja pod okriljem Er Berlina, na kojima će učestvovati mnoge nemačke kompanije. Većina dugolinijskih ruta će biti obustavljena već od 15. oktobra, kada će avioni biti vraćeni vlasnicima. Lufthanza namerava da preuzme 81 avion Er Berlina koji će biti korišćeni za letove Eurovingsa, dok je Izi džet namerio da preuzme do 30 aviona.

Er Berlin je još jedna akvizicija Etihada, nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je propala. Prethodno je u stečaj otišla i Alitalija, čiji će brend biti sačuvan, ali će kompanija biti rasparčana i prodata u delovima. Takođe, Etihad je propao i u poslu sa švajcarskom kompanijom Darvin erlajn (Etihad regional), koja je posle propasti prodata slovenačkoj Adriji.

U javnosti se postavlja pitanje sudbine Er Srbije u kojoj Etihad ima 49 odsto suvlasništva, ali praktično potpunu kontrolu nad upravljanjem. Kompanija je na debelim državnim subvencijama, ali je ove jeseni ipak bila primorana da otpusti deo zaposlenih, tri aviona da u najam, a poznato je i da linija za Njujork proizvodi ogromne gubitke. Ugovor Vlade Srbije i Etihada važi do iduće godine, a da li će biti obnovljen, ostaje da se vidi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online