Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
17:44 >> 20:37h
Vestionline, Tanjug, rts.rs A

Karles Pudždemon traži suspenziju proglašenja nezavisnosti

Katalonski lider Karles Pudždemon večeras je, u obraćanju regionalnom parlamentu, zatražio da Katalonija na nekoliko nedelja "suspenduje proglašenje nezavisnosti kako bi započeo dijalog, jer je u ovom trenutku potrebno smanjiti napetosti", javljaju svetske agencije.

EPA/QUIQE GARCIA
Vlada Katalonije čini odgovoran i darežljiv gest: Karles Pudždemon

On je dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

- Vlada Katalonije čini odgovoran i darežljiv gest: ako narednih dana svi budu delovali jednako odgovorno, sve će moći da se odvija mirno i uz poštovanje građana - kazao je Pudždemon, prenosi Ansa.

Govor je držao na katalonskom, da bi se u jednom trenutku obratio i na španskom.

- Nemamo ništa protiv španije i španaca, ali odnosi ne funkcionišu i ništa nije učinjeno da bi se promenila situacija koja je postala nepodnošljiva. Narod ne mzoze da bude nateran protiv svoje volje da prihvati status kvo - rekao je on.

Rojters je preneo da je Pudždemon prethodno poslanicima poručio da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", ali da je "važno smanjiti napetosti u Kataloniji".

On je kazao i da želi da ostatku španije pošalje poruku za pokretanje dijaloga.

20.00 - Pudždemon je, tokom govora, zatražio od katalonskog parlamenta da mu da mandat da proglasi nezavisnost Katalonije,, ali je i zatražio da se suspenduju efekti proglašenja nezavisnosti kako bi počeo dijalog za Španijom. Katalonski lider je, takođe, rekao da "vredi istražiti mogućnost međunarodnog posredovanja" kako bi se rešila kriza. 

19.47 - Pudždemon je rekao da će pratiti želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, ali i da predlaže da se odloži sprovođenje rezultata referenduma. "Danas, povlačimo odgovoran potez u korist dijaloga", rekao je katalonski lider. Poslanici stranke CUP jedini nisu aplaudirali katalonskom lideru.

19.39 - "Nismo kriminalci i nismo ludi. Mi smo normalni ljudi... Nemamo ništa protiv Španije... Ovaj odnos ne funkcioniše godinama i sada je stanje neizdrživo", rekao je Pudždemon na španskom jeziku.

19.30 - Katalonski lider govori već više od 20 minuta. I dalje nema naznake kakav bi mogao biti njegov plan.  

19.15 - Pudždemon se obraća parlamentu Katalonije. "Ovo nije samo domaće već i evropsko pitanje. Trenutak je ozbiljan i postoji urgentna potreba da smanjimo napetost", rekao je Pudždemon.

19.10 - Karles Pudždemon je ušao u salu katalonskog parlamenta. 

19.04 - Španski mediji javljaju da razlog odlaganja leži u činjenici da se tekstu deklaracije, koju je Pudždemon nameravao da pročita, oštro protivi partija CUP, koja podržava nezavisnost Katalonije. 

18.32 - Pudždemon je zatražio odlaganje zbog kontakata sa međunarodnim medijatorima, rekao je njegov portparol. Istovremeno, Madrid odbacio mogućnost posredovanja u procesu rešavanja krize u Kataloniji.

18.27 - Junerova portparolka rekla da se predsednik Evropske komisije nije sastao sa Pudždemonom.  Sala katalonskog parlamenta je trenutno prazna.

18.07 - Sve je spremno za obraćanje Karlesa Pudždemona. U sali katalonske skupštine popunjena polovina sedišta. Kako javlja Euronjuz, Pudždemon je na sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Početak sednice odložen za jedan sat.

17.45 - Španski premijer Marijano Rahoj nagovestio je da će se pozvati na Član 155 Ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu kad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".

17.40 - Hiljade građana okupilo se ispred parlamenta u Barseloni iščekujući obraćanje Pudždemona.

Pristalice nezavisnosti donele su zastave Katalonije i stoje pored barijera koje su postavljene oko zgrade katalonskog Parlamenta.

Katalonski predsednik Karles Pudždemon nije otkrio šta će reći na plenarnoj sednici katalonskog Parlamenta, ali su katalonski političari izjavili da očekuju da bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, zasnovana na rezultatima referenduma o nezavisnosti tog regiona od Španije održanog 1. oktobra, navodi američka novinska agencija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online