Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
13:30
Vesti A

"Vesti" u Australiji: Socijalno šalje i policiju

Na severu Melburna ove nedelje traje akcija bez presedana - u lov na osobe koje zloupotrebljavaju sistem socijalne pomoći uključeni su i - federalni policajci. Oni, zajedno sa osobljem Ministarstva društvenih službi, kucaju na vrata sumnjivih u Krejgibernu i okolnim predgrađima. Povod su im bili alarmantni podaci po kojima je Krejgibern označen kao mesto u kojem je za poslednjih pet godina upisan rekordan broj novih primalaca pomoći u Viktoriji.

printscreen
Alen Tadž daje izjavu

Za to vreme, još 2.027 tamošnjih meštana stiglo je na spisak za socijalnu naknadu za nezaposlene. U novcu, sa svim ostalim, samo za "socijalu" u ovom naselju Centrelink odvaja ove godine 50,4 miliona dolara, skoro 28 miliona više nego pre pola decenije.

Milionski dužnici

Od novembra 2015, istražni organi Centrelinka pronašli su dužnike skoro 30 miliona dolara.
U jednom slučaju, koji su u Adelejdu vodile federalne vlasti, čovek je osuđen na 2,5 godina zatvora pošto je proglašen krivim za prevaru, nepošteno sticanje dobiti i krađu identiteta.
U Novom Južnom Velsu, čovek koji je propustio da prijavi da ne živi sam, morao je da vrati dug od 110.000 dolara.

Prošle godine, još 709 osoba iz regiona Krejgibern počelo je da prima pomoć za nezaposlene ili naknadu za mlade.

Specijalno odeljenje, koje uključuje i federalce, osnovano je u Viktoriji prošlog jula sa zadatkom da utvrdi u kolikoj meri su navodi pojedinih primalaca pomoći istiniti. Već je nađeno 780 osoba koje su prijavile netačne podatke i samim tim ostale dužne državi ukupno 2,1 milion dolara.

Ministar društvenih službi Alen Tadž izjavio je melburnskom "Herald sanu" da je očuvanje integriteta sistema socijalne pomoći od ključnog značaja.

- Dok velika većina ljudi postupa ispravno, žalosna stvarnost je da neki svesno varaju sistem, dok drugi nenamerno zanemaruju da obaveste Centrelink o promeni svojih okolnosti.

Specijalni tim mahom se usmerava na podsećanje primaocima socijalnih naknada na njihovu obavezu da su im informacije za Centrelink uvek tačne i sveže, da bi i sami izbegli nagomilavanje duga.

- Takođe nam je cilj otkrivanje manjeg broja onih koji svesno i namerno pokušavaju da dobiju više para na koje nemaju pravo. Te osobe biće identifikovane i preti im sudsko gonjenje - kaže ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online