Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
20:55
Z. Mirković - Vesti A

Tradicionalni jesenji koncert kluba Bambi u Beču: Bez duše nema ni hleba ni kola

Kulturno-sportsko društvo Bambi, jedan od najstarijih naših klubova u Austriji, osnovan daleke 1973. organizovao je za vikend tradicionalni jesenji koncert koji je ove godine bio pod motom "A hleb se od duše pravi". Bambi je na ovoj manifestaciji, publici koja je napunila dvoranu škole u Lengenfeldgase, predstavio igre, mirise i ukuse.

Z. Mirković
Izvorni melos: Pevačka grupa Bambija

Svake godine, na jesen, KSD Bambi organizuje manifestaciju posvećenu domaćoj hrani, narodnim običajima i pesmi, na kojoj okuplja i prijatelje iz Austrije i otadžbine. Publika je imala priliku da uživa u prikazu narodnih igara, pesama, običaja i verovanja, zvuku starih muzičkih instrumenata, autentičnom mirisu i ukusu narodne kuhinje.

U foajeu dvorane održana je prezentacija domaće hrane, gde su najveštije kuvarice pripremile srpska jela.

Z. Mirković
Podmladak za ponos: Bambijeva školica folklora

Folklorno zabavište

Bambi je nedavno pokrenuo novu grupu - folklorno zabavište, koje okuplja decu od četiri do šest godina. Kroz dve probe nedeljno i dodatne radionice deca na zabavno-kreativni način uče narodne običaje. Rukovodilac grupe je Ivan Pavlović, vaspitač predškolskog obrazovanja sa dugogodišnjim iskustvom, uz podršku umetničkih rukovodilaca škole foklora u muzičko-igračkom programu. U radu se deca podstiču na kreativnost, razvoj duha i svesti, muzikalnost, fizičku kondiciju, timski rad i druželjubivost.

U svečanoj sali sve folklorne sekcije Bambija prikazale su bogat kulturno-umetnički program. Tako su nastupali članovi Bambijevog folklornog zabavišta, školice, pionirski ansambl, ali i veterani, takozvani "Bambi plus", pevačka grupa društva. Izvođački ansambl oduševio je publiku igrama iz okoline Niša, Gornjeg Pčinja.

Pozivu Bambija na zajedničko druženje odazvali su se SKUD "Karađorđe" iz Beča, koji je nastupao sa pionirskim, omladinskim i srednjim ansamblom, KUD "Bora Stanković" iz Beča sa izvođačkim i pripremnim ansamblom, KUD "Laza Nančić" iz Vršca, Gradski ansambl narodnih igara i pesama iz Požarevca, kao i KUD "Homolje" iz Žagubice.

Jesenjem koncertu prisustvovale su srpske i ruske diplomate, a ministar savetnik u Ambasadi Srbije Goran Bradić izrazio je posebno zadovoljstvo negovanjem srpske kulture i običaja u Beču.

Z. Mirković
Domaća hrana iz Žagubice: Goran Bradić i Živojin Trifunović - Žika Bomba na štandu

Učimo narodne instrumente

U ovom klubu je počeo i projekat Učimo narodne instrumente, a etnomuzikolog Aleksandar Arabadijev pripremio je program koji obuhvata praktično i teorijsko učenje narodnih instrumenata, od gajdi, preko kavala, tambura, tapana, kemana do duduka. Cilj projekta, koji je za učesnike potpuno besplatan, jeste analiza interesovanja za narodne instrumente kako kod zemljaka sa prostora bivše Jugoslavije, tako i kod Austrijanaca i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online