Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
11:34
www.dw.com A

Dojče vele: "Turska traži prodor na Balkan"

Neootomanizam je pusti san političke elite u Turskoj. Ali tamošnji privrednici u Srbiji mogu naći ono što im treba - tržište i jeftinu radnu snagu, kaže za DW istanbulski ekonomista i politički komentator Atila Ješilada.

EPA/Ahmad Abdo
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

"Turska uz Rusiju hoće da postane veliki igrač na Balkanu"

- Erdogan često vodi mnogo biznismena na putovanja kao što je ovo u Srbiju, ako očekuje poboljšanje ekonomskih odnosa između određene zemlje i Turske. Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neootomanizam - znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički uticaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba - kaže Ješilada i dodaje:

- Mi možemo da izvozimo jeftino u te zemlje i tamo da pravimo fabrike koje mogu da proizvode jeftinije od turskih. U tom smislu su ekonomije komplementarne - mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal da od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH, pa mislim da takav uticaj gospodin Erdogan želi da proširi na Srbiju.

"Srbija je nacionalistička koliko i Turska"

- Kao što znate, proces za prijem Turske u EU je praktično mrtav. Dramatična je prednost za tursku ekonomiju ako otvara pogone u zemljama koje su bliže EU ili su čak članice. A ako te zemlje subvencionišu stvaranje poslova - još bolje za Tursku. Verovatno je to jedan od razloga što mnogi biznismeni žele da putuju sa Erdoganom u Srbiju - objašnjava turski ekonomista.

- Turska kroz ekonomiju teži i političkom uticaju na Balkanu. Ne samo kroz ekonomiju, već Turska kapitalizuje svoje islamsko nasleđe kako bi povećala svoj uticaj - naravno, ne u Srbiji koja je pravoslavna. To sve zajedno bih nazvao mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima uticaj i kroz dobrotvorne fondacije. Jasno, Turska uz Rusiju želi da postane veliki igrač na Balkanu - kaže Atila Ješilada.

- S druge strane, ne mislim da na Balkanu postoji veliki entuzijazam za tursku ekspanziju. Srbija je nacionalistička koliko i Turska, a rane rata u Bosni nisu zarasle kako treba. Na psihološkom nivou je približavanje moguće, ali je pod znakom pitanja da li će turske kompanije lagano prodreti u Srbiju. Podsetiću da Turska ima slične prednosti u ekonomskom pogledu u odnosu na Grčku, ali se ekspanzija na to tržište nikada nije dogodila jer grčko društvo ima zadršku prema Turskoj, kao što i mi imamo zadršku prema njima - zaključuje Ješilada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online