Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.10.2017.
12:08
B. Božin - Vesti A

Orkan koji je protutnjao Nemačkom ostavio haos

Posle divljanja orkana Ksevijer, koji je u četvrtak zahvatio severne i istočne delove Nemačke, i u petak su se osećale njegove posledice, pre svega u kolapsu železničkog saobraćaja gde je bilo masovnih otkazivanja polazaka i ogromnih gužvi.

EPA-EFE/Omer Messinger
Drveće padalo: Orakan dokazao snagu

Nevreme je odnelo sedam života, od toga su četiri žrtve u Brandenburgu, a ostale tri u Hamburgu, Berlinu i Meklenburg-Forpomeraniji. Svi su stradali od stabala koje je orkan iščupao i bacio na put.

U Brokenu (Harc) je olujni vetar dostizao brzinu od 176 kilometara na sat, a u Berlinu 122 km/h, pa su građani u prestonici upozoravani da ne izlaze iz svojih kuća.

Ode nevreme ka Rusiji

Orkan je u petak nastavio da hara u pravcu Rusije, a u Nemačkoj su ostale loše prognoze za vikend s padavinama. Naučnici kažu da ovakvi ekstremi nisu posledica promene klime već da su razlike u pritisku i temperaturi u oblasti severnog Atlantika naročito jake, iz čega mogu da nastanu tako jaki orkani koji nisu predvidivi.

EPA-EFE/Omer Messinger

Hiljade ljudi u većim gradovima su imali probleme da se prebace od posla ili škole do kuće jer autobusi i gradska železnica nisu vozili.

Dojče ban je obustavio saobraćaj u Šlezvig-Holštajnu, Donjoj Saksoniji, Bremenu, u delovima Meklenburg-Forpomeranije, kao i na važnim deonicama Berlin-Hamburg, Berlin-Hanover, Berlin-Lajpcig, Hamburg-Hanover i Osnabrik-Hamburg.

Dan posle orkana je železnički saobraćaj i dalje bio desetkovan, pa je na hiljade putnika ostalo zarobljeno na stanicama i prinuđeno na čekanje unedogled.

Oba berlinska aerodroma su u četvrtak uveče otkazala letove, a putnici koji su sleteli morali su iz bezbednosnih razloga da neko vreme ostanu u avionu.
 

Stradala i Donja Saksonija

Za putnike koji nisu mogli da nastave putovanje na prigradskim i međugradskim prugama, na železničkoj stanici u Hanoveru jedan voz preuređen je u konačište, a ispred stanice je masama putnika koji su promrzli i mokri satima čekali da nastave putovanje, obezbeđeni čaj i topli obroci. Oni iz međunarodnog voza Berlin-Amsterdam putovanje su morali da prekinu u Bad Benthajmu i tamo bili smešteni u jednoj sportskoj dvorani.

Vatrogasci su u Hanoveru intervenisali preko 300 puta. Grad je i dan kasnije bio pun vatrogasnih ekipa koje su žurno radile na uklanjanju polomljenih grana i uništenih, svuda razbacanih predizbornih plakata sa kojih su se optimistički osmehivali kandidati za pokrajinski parlament, uoči izbora u nedelju, 15. oktobra.

R. LUKIĆ

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online