Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
00:22
B. Božin - Vesti A

Nemačka policija upozorava: Prevaranti ponovo na auto-putevima

Nemačka policija je saopštila da se na auto-putevima u toj zemlji ponovo pojavila grupa kriminalaca koja starim trikovima vara vozače spremne da pomognu ljudima u nevolji. Oni najpre simuliraju neku situaciju u kojoj im je navodno potrebna pomoć, na primer, da im je nestalo goriva ili je auto u kvaru, a zatim pokušavaju da od vozača koji se zaustavi izvuku novac.

pixabay.com
Policija upozorava građane da budu oprezni

Kao zalog za vraćanje duga prevaranti nude bezvredan nakit ili satove, vredne svega nekoliko centi. Ukoliko žrtva pristane na razmenu i sa lažnim nevoljnikom razmeni adrese i telefonske brojeve, kasnije se ispostavi da su podaci netačni i nepostojeći.

"Operišu" uz granicu

Relativno novi detalj u staroj prevari jeste da se kriminalci uglavnom kreću u pograničnim oblastima ka Poljskoj i Češkoj. Policija savetuje vozače da se ne upuštaju u takve načine pomoći. Umesto da daju novac, treba da predlože da u sličnim situacijama pozovu šlep službu ili policiju. Takođe, treba da se zabeleže tablice i, ako je moguće, detaljni opis osoba koje traže novac.

Prema policijskim upozorenjima, iznos "pozajmljenog" novca nije previsok kako bi se žrtva lakše navela da pristane i da ga kasnije mnogi prežale kao pouku za ubuduće. Osim toga, ukoliko prevarant bude uhvaćen, ova prevara se tretira kao lakše krivično delo.

Jedan vozač je za "Frankfurter algemajne cajtung" opisao kako je prevaren. On se zaustavio na putu prema češkom Plzenu jer mu je nekoliko putnika iz zaustavljenog automobila mahalo tražeći pomoć. Vozač, koji je govorio s blagim arapskim akcentom, rekao mu je da je sa porodicom krenuo na put i da mora da natoči benzin, ali mu je kreditna kartica neispravna. Na sedištu pored njega bila je starija žena sa pokrivenom glavom, navodno majka koja je svojom kuknjavom podržavala prevaranta.

Vozač je prvo tražio 150, ali se na kraju zadovoljio i sa 100 evra. Kao zalog za vraćanje duga je dao navodno zlatni prsten i narukvicu. Adresa i telefon koje je vozač dao pokazali su se kao lažni. Prevareni je, međutim, pre nego što je krenuo fotografisao automobil i registarske tablice, pomoću kojih je policija kasnije došla do vlasnika - jednog Rumuna bez stalnog mesta boravka. Automobil je u međuvremenu nekoliko puta preprodavan, tako da je šansa da prevarant bude uhvaćen minimalna.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online