Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
21:03
rts.rs A

Evropa posle Katalonije

Da li će se katalonski scenario preslikati na pojedine regije koje ne kriju želju za samostalnošću? Verovalo se da će to, u ovom veku, najpre poći za rukom Škotskoj. Međutim, na referendumu 2014, koji je održan uz blagoslov Londona, borci za nezavisnost su izgubili.

youtube.com/KonservativeDK
Šta je sledeće, nemačka Bavarska, francuska Korzika, španska Baskija...

U ono što se dogodilo krajem 20. veka malo ko je verovao: raspad tri savezne države. Jedne mirno - Čehoslovačke, druge ne baš mirno - Sovjetskog Saveza i treće ratom - Jugoslavije.

Zbivanja u Španiji istoričari opisuju kao separatizam duge istorije koji se javljao u različitim vekovima. Može li u ovom pokrenuti prekrajanje granica?

- U Evropi je mnogo toga moguće, to nas evropska istorija uči. Ono što mi se čini to je da mi Evropljani zaista kao Evropljani ozbiljno već vekovima ratujemo sa sopstvenom geografijom, i da nam nedostaje teritorija kako bismo ostvarili svoje nacionalne interese ili realizovali svoje separatističke ideje - ukazuje istoričar Dejan Ristić za RTS.

Smatra da ne treba očekivati secesiju Španije, niti će taj referendum, kaže, predstavljati jedan snažan impuls drugim separatističkim pokretima u Evropi, poput, recimo, škotskog ili južnotirolskog ili flandrijskog.

Baš te regije, i ne samo one, ne kriju da žele nezavisnost. Glasno se čuje i šapat nemačke Bavarske, francuske Korzike, španske Baskije...

- Očigledno je da separatistički pokreti širom Evrope jačaju. I, naravno, ono što jeste bitno da se svi slični pokušaji zapravo dešavaju u okviru demokratske procedure i da izostanu ovakve scene kakve su juče bile viđene u Barseloni. Ovo će biti samo još jedna u nizu dodatnih kriza koja će uzdrmati Evropsku uniju - navodi Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Evropa, iako najmanji kontinent, ima najviše država. A one se rukovode interesima. Istoričari nemaju dilemu – od njih zavisi hoće li se mapa menjati.

- Evropa je podložna promenama, ona jeste jedan veliki uspavani vulkan koji uvek može da izazove neku erupciju u različitim delovima Evrope i zbog toga je jako važno posmatrati Evropu kao celinu, ne samo svaku pojedinačnu državu kao takvu niti Evropsku uniju kao takvu, nego sve to smeštati u kontekst čitavog evropskog kontinenta i pratiti te istorijske zakonomernosti koje su zaista čak i na početku 21. veka zaista vidljive - objašnjava Ristić.

Kako se demokratski menjaju granice primer je Čehoslovačka. Francuska, na primer, ne podržava separatistički pokret unutar Belgije, iako je deo tamošnjeg stanovništa frankofon.

Ono što, neretko, dovodi do razmirica u etnički i verski šarolikim društvima, a kasnije i do želje za podelom države, najpre je to što jedan narod smatra da je diskriminisan i da previše daje zajednici - baš kao što je to slučaj sa Kataloncima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online