Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
13:30
S. Princip - Vesti A

Politička presuda Kapetanu Draganu

U slučaju Dragana Vasiljkovića, šokovi slede jedan za drugim. Srpska zajednica u Australiji najpre je zaprepašćena, mada se tako nešto očekivalo, dugom kaznom koja mu je izrečena i to na procesu na kome su samo njegovi svedoci označeni kao "pristrasni", a svedoci tužbe kao "verodostojni".

Tanjug/HINA
I dalje u zatvoru: Vasiljković u sudnici

Dan kasnije, saopšteno je da se u Australiji razmišlja o tome da se Vasiljković podvede pod antiteroristički zakon koji omogućuje zabranu povratka državljanima koji su učestvovali u stranim sukobima.

Istaknuti član srpske zajednice u Australiji, nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog saveza Ilija Glišić smatra da Turnbulova vlada treba da bude oprezna i da ne žuri sa donošenjem bilo kakve odluke u vezi s blokiranjem Draganovog povratka, sve dok ne ispita sve pravne aspekte slučaja.

- Prerano delovanje trebalo bi da se izbegne jer može da donese posledice - smatra Glišić. - Drugo pitanje je, ako je Turnbulova vlada imala ozbiljne namere da njeni građani budu kako treba zaštićeni i s njima ispravno postupano, onda je od početka ovog slučaja trebalo da ga posmatra objektivno i bez predrasuda. Da se to desilo, onda ne sumnjam da bi čak i laik sa minimumom razumevanja, ako bi prošao kroz sve činjenice od početka do danas, doveo u pitanje verodostojnost nalaza hrvatskog suda. A da ne govorim o nekome ko je obrazovan u pravnom smislu. Svedoci smo da u donošenju političkih odluka ima suviše površnosti, a poželjno bi bilo da ih ne bude u ovom slučaju, posebno kada je reč o Turnbulovoj vladi.

"Izdajnički stav srpske vlade"

- Ovaj slučaj je još jedna potvrda nečega što uvek treba da se ima na umu, a to je da pravosudni sistem ne treba izjednačavati sa pravednim postupanjem. To je, takođe još jedan očigledan primer sa dugog spiska diskriminatornih i krivičnih postupaka hrvatskih vlada u nizu, a protiv Srba koji su živeli ili žive u područjima bivše Jugoslavije koja su, kasnije, potpala pod njihovu, hrvatsku kontrolu. Presuda takođe ostavlja snažan utisak kako sa: a) proglašenjem krivice i b) izricanjem tako duge kazne zatvora, hrvatski režim ozbiljno pokušava da Kapetanu Draganu oteža preduzimanje postupka traženja odštete zbog nepravednog postupanja prema njemu. Verujem da takođe treba da se kaže kako veliko razočaranje predstavlja srpska vlada koja nastavlja da sledi nemoćan i izdajnički stav o ovom i drugim važnim pitanjima srpskih nacionalnih interesa - navodi predstavnik australijske srpske zajednice.

Glišić prati Draganov slučaj od početka i imao je mnogo kontakata s njegovim advokatima, ovde i u Hrvatskoj. Uveren je da je problem za Vasiljkovića počeo pošto se on prostačkim izrazima obratio tamošnjoj ministarki pravde.

- Suština Draganovih nevolja ne leži u njegovom učešću u navodnim ratnim zločinima, već potiče od Draganove razmene neprimerenih reči sa tadašnjom hrvatskom ministarkom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt, nesavršenih pravosudnih sistema i neodržive politike - smatra Glišić.

On je uveren da bi Draganov slučaj, ako bi u potpunosti bio istražen na objektivan i nepristrasan način, dao bitno drugačiju sliku o motivima za njegovo krivično gonjenje.

- Ako bi se oni ikada odlučili na tako nešto, apsolutno ne sumnjam da bi potvrdili da je Dragan tretiran nepravedno i bez ikakve osnove u vezi sa navodnim ratnim zločinima. Eventualna blokada povratka značila bi dalje uskraćivanje njegovih prava - smatra Glišić.

- Ako bi odlučili da mu iz političkih razloga blokiraju povratak, onda je i njegova konačna tužba protiv australijske vlade za odštetu zbog nepravednog postupanja dalje otežana.
Glišić ističe da je ovakva presuda očekivana.

- Ona predstavlja razočaranje pošto sa objektivne, pravne tačke gledišta, nije bilo legitimne pravne osnove da bude proglašen krivim. Međutim, proglašenje krivice je očekivano, ali sa političkog stanovišta. Očekivano je da će Hrvatska vlada nastojati da pokriva svoje postupanje u odnosu na Kapetana Dragana, koje je od samog početka bilo politički motivisano i pokrenuto ne pitanjem navodnih ratnih zločina, nego vrlo ljutitom hrvatskom ministarkom pravosuđa koja je ovim reagovala na vrlo žalosnu razmenu izjava sa Kapetanom Draganom. Da je bilo ikakve pravne osnove za ekstradiciju Vasiljkovića da se suoči s optužbama za navodni ratni zločin, za njih bih se zvanično znalo znatno pre nego rasprave Kapetana i Vesna Škare-Ožbolt i one bi bile pokrenute mnogo ranije u tih 13,5 godina koje su protekle između vremena navodnih događanja i rasprave sa njom.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online