Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.10.2017.
14:58
blic.rs A

"EU i Rusija se mogu pomiriti samo kada ON ode"

Odnosi između Rusije i EU zapali su u "duboku i akutnu" krizu i teško da će se popraviti pre nego što predsednik Vladimir Putin ode sa funkcije, a sukob u Ukrajini bude rešen - kaže odlazeći ambasador EU u Moskvi, ukazujući na to da će do tada proći godine.

Tanjug/AP
Trn u oku celom Zapadu: Vladimir Putin

Vigaudas Ušackas, koji je na toj funkciji od 2013, izjavio je da EU mora da ponudi Ukrajini put za članstvo u bloku ukoliko želi da se odupre nastojanjima Moskve da ponovo i još čvršće uspostavi kontrolu na bivšom sovjetskom državom.

- U trenutku kada odlazim sa funkcije pesimista sam po pitanju mogućnosti da u skoroj budućnosti ponovo uspostavimo normalno partnerstvo - napisao je Ušackas u pismu objavljenom danas u "Observeru".

- Razlike između nas su ogromne, a zasnivaju se na principima evropske bezbednosti - dodao je on.

Kremlj hoće ponovo Putin

On je govorio o sve češćim napadima na "suštinske evropske vrednosti" poput demokratije, slobode govora i vladavine prava i istakao da je kremaljski aparat usredsređen na ponovno dovođenje Putina na vlast na izborima 2018, koje će predstaviti kao "mirne i kredibilne".

- Tokom šestogodišnjeg predsedničkog mandata, koji će uslediti, vrlo lako može da se desi da se nastavi aktuelni razdor između Zapada i Moskve kada su u pitanju pogledi na svet - rekao je on.

Pokušaji da utiču na izbore i politiku posredstvom propagande potkrepljene su iscrpnim dokazima, ali Moskva koristi i poslovne ugovore kako bi izazvala podele unutar bloka, nagrađujući države koje osporavaju sankcije i širi stav EU prema Rusiji, rekao je on.

- U jedinstvenosti je naša snaga. Moskva koristi naše unutrašnje probleme da bi podrila kredibilitet modela EU - rekao je on.

Ušackas je istakao da članice ne čine dovoljno da se zaštite, upozoravajući da je gasovod Severni tok II, projekat koji, kako je rekao, Moskvi daje veću kontrolu na energijom u Evropi, u direktnoj suprotnosti sa ciljem EU da ima različite isporučioce.

Evropa da se suoči sa problemima

Evropa mora da se izbori sa problemom izlaska Velike Britanije iz EU i izbegličkom krizom, pri čemu Rusija koristi i jedno i drugo, i da poveća transparetnost kako bi zadobila poverenje građana širom Evrope.

Evropski lideri takođe moraju da se zauzmu za prava koja su ugrožena u Rusiji.

- Kao sovjetski disident i vodeći aktivista za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva nedavno me je podsetila: "Molim vas, recite Briselu da ne diže ruke od ruskog naroda".

Ušackas je rekao da očekuje da će Moskva insistirati na većoj kontroli nad Ukrajinom i Gruzijom:

- Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet susednih zemalja samo dok se njihove geopolitičke odluke slažu sa interesima Moskve.

Rešiti Ukrajinu

Evropska unija mora da pojača napore za posredovanje u uspostavljanje mira u Ukrajini, rekao je on i pozvao Brisel da imenuje specijalnog izaslanika za Ukrajinu (funkcija koja u SAD već postoji), postavljajući pitanje zašto EU nije deo aktuelnih multiratelarnih napora za posredovanje u postizanju sporazuma.

Ušackas je rekao da EU treba da se usredsredi na okončanje sukoba u Ukrajini, zato što će biti teško normalizovati odnose dok on traje.

To znači da Ukrajini treba ponuditi put do članstva. Izgledi za članstvo u EU uputiće Rusiji jasnu poruku o obavezi da poštuje demokratiju u Ukrajini i Gruziji i motivisati vlade da donesu značajne reforme.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.10.2017. 20:01
Samo da ode Milošević sve će biti divno.Samoda ode Putin e onda je Rusja u našim rukama a mi već imamo plan šta s njom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online