Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
19:30
B. Božin - Vesti A

"Vesti" o tržištu u Nemačkoj: Najskuplja voda nije i najbolja

Svaki Nemac popije u proseku 148 litara flaširane kisele ili obične vode godišnje, što donosi na istom nivou profit od 3,4 milijarde evra. Istraživači tržišta su se pozabavili temom kvaliteta vode na tržištu i time kakvi su njeni efekti na ljudski organizam, a njihove zaključke prenosimo.

pixabay.com
Kvalitet zavisi i od pakovanja

Na tržištu ima mnogo vrsta flaširane vode sa ogromnim rasponom cena. Eksperti, međutim, tvrde da skupa voda nije automatski bolja nego jeftinija. Troškovi punjenja su uglavnom svuda isti, a ono što kupac kod skupe vode dodatno plaća je marka, marketing i transport. Prirodni proizvod iz regiona je u principu uvek najbolji.

Izvor iz 1281. godine

Od 840 izvora mineralne vode u Nemačkoj mnogi se koriste već stotinama godina. U 1281. godini je otkriven jedan od ukupno četiri izvora firme Kondrauer, koji i danas teče na dubini od 282 metra. Proizvođači vode uglavnom koriste više izvora, poput Gerolštajner Brunena koji ih ima više od 20 na dubini od više stotina metara i dnevno puni 3,5 miliona flaša. To, međutim, nije ništa u poređenju sa italijanskom firmom San Pelegrino u blizini Bergama, koja je u godini osnivanja 1899. prodavala 35.000 flaša sa crvenom zvezdom, a prošle godine čak jednu milijardu!

Takozvana pet ambalaža danas dominira u pakovanju vode, a kao i kod svih plastika i sadržaja u njima dolazi do nekih neželjenih dejstava.

Kod tih flaša sastojci iz plastike dospevaju (migriraju) u vodu, ali u veoma malom obimu. Što je voda kraće lagerovana, što je niža temperatura u skladištu i manje UV zraka, utoliko je migracija neželjenih sadržaja manja. Jedan od takvih štofova je acetaldehid, nusprodukt u proizvodnji pet ambalaže.

Već koncentracija od 0,02 miligrama acetaldehida po litru vode može da se oseti po slatkastom ukusu, a ako se voda loše skladišti migracija se penje na 0,03 do 0,04 miligrama. To, međutim, nije štetno po zdravlje jer je kritična granica u životnim namirnicama od 6 miligrama po litru ili kilogramu.

Poređenja radi, u hlebu je koncentracija acetaldehida 4,9 do 10 mg po kilogramu, u soku od narandže od 0,7 do 192 mg po litru. Ozloglašeni bisfenol A, hormonski aktivna supstanca, ne primenjuje se u proizvodnji pet flaša i otuda ne može da dospe u vodu.

Ambalaža od stakla se koristi višekratno do 50 puta, pet flaše se pune iznova do 25 puta. Rok trajanja je predviđen za sve proizvode u Nemačkoj, čak i ako sadrže sastojke koji ne mogu da se ubuđaju ili da se pokvare, pa tako i za vodu. Koliki je rok zavisi od pakovanja.

Za staklene flaše je rok dve godine, za pet pakovanja godinu dana jer ove flaše nisu potpuno hermetičke pa ugljen-dioksid postupno isparava i voda dobija ustajali ukus.

I posle isteka datuma trajanja, nema opasnosti po zdravlje. Jednom otvorena flaša vode treba da se drži zatvorena u frižideru.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online