Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
13:57
Vestionline, Tanjug A

Referendum u Kataloniji: Kako je sve počelo - ko gubi, a ko dobija?

Pitanje na koje Katalonci danas treba da odgovore je "Želite li da Katalonija postane nezavisna država u obliku republike?", a iz Madrida poručuju da ih rezultat izjašnjavanja Katalonaca ne obavezuje - kakav god bio.

EPA/TONI ALBIR
Borba za nezavisnost traje od 1714. godine

U Barseloni građani od ranog jutra u redovima čekaju da se otvore birališta, dok istovremeno mašu zastavama "Katalonija, nova evropska država", a Madrid odgovara - "Referendum je nelegalan".

Malo kome je u ovom trenutku poznato kako je i kad sve to počelo, te dovelo do veoma usijane situacije poslednjih dana, koja je danas rezultirala i sukobima.

Separatizam Katalonaca potiče iz vremena kad su kao država samostalno postojali -  čak 250 godina pre formiranja zajedničke države. Borba za nezavisnost traje praktično od prvog gubitka autonomije, 1714. godine, pa sve do danas. 

Pokret je oživeo u vreme svetske ekonomske krize 2008. godine, a nacionalizam je postao još jači.

Referendum je podstaknut i činjenicom da su od 2015. godine na vlasti stranke koje se zalažu za nezavisnost, mada podrška toj opciji opada. Ipak, vlada uverenje da je došao pravi trenutak i da je Katalonija dovoljno jaka da opstane sama. 

Šta bi Španija izgubila odlaskom Katalonije, pitanje je na koje je odgovor jasan - pre svega 6,3 odsto teritorije, zatim i 16 odsto stanovništva, ali i petinu ukupne španske proizvodnje (223,6 milijardi evra godišnje prema podacima regionalne vlade), što je ekvivalent portugalskoj ekonomiji, te četvrtinu sadašnjeg izvoza, piše Blic. 

Nezavisnost bi, međutim, mogla da košta i Katalonce, jer oko 35 odsto njihovog izvoza ide u Španiju. Otcepljenje bi imalo dalekosežne posledice i van Španije, jer bi katalonska nezavisnost mogla da pokrene niz sličnih procesa u regionima širom sveta, poput Valonije i Flandrije u Belgiji, Veneta u Italiji, Kvebeka u Kanadi...

Tihu podršku referendumu u Kataloniji ovog je puta pokazala škotska premijerka Nikola Sterdžen, a podrška stiže i iz Flandrije, koja u njemu vidi nadu za svoj slučaj. I desničarska italijanska Liga za Sever zalaže se za referendum za veću autonomiju Lombardije i Veneta, te je osudila nedavna hapšenja katalonskih lidera.

Katalonci su izjašnjavanje o nezavinosti organizovali i 2009, pa 2011, a zatim i 2014, ali je odziv glasača bio mali, mada je većina od onih koji su izašli, čak 80 odsto, bila za otcepljenje. 

Madrid se u svim ovim slučajevima, pa i danas, poziva na Ustav koji je pravo na referendum dao samo centralnoj vlasti, a Španiju definisao kao nedeljivu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online