Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
18:30
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Francuskoj: Policija isprebijala roditelje

Roditelji su demonstrirali ispred ulaza u fabriku koja proizvodi otrovni otpad i upotrebljava zabranjene kancerogene materije, a nalazi se na samo 50 metara od škole u koju idu njihova deca. Odred policajaca sa šlemovima i pendrecima prišla im je i počela da ih bije. Šest roditelja je povređeno, a dvoje njih je sa lisicama na rukama, kao da su opasni kriminalci - privedeno i zadržano u pritvoru.

EPA/Etienne Laurent
Sila vlasti protiv očeva i majki

- Okupili smo se ispred ulaza u zgradu fabrike jer tražimo njeno zatvaranje, a onda je došla policija i zapretila da će upotrebiti silu ako se ne sklonimo, ispričala je novinarima Mari Pavlenko. Ona kaže da je počela da vrišti kada ih je policija pritisla svojim štitovima, na šta ju je jedan od čuvara reda zgrabio za ruku i bukvalno je bacio na tlo "kao kantu za đubre". Mari je završila u bolnici sa frakturom desne ruke i bolovanjem od 19 dana. Kaže da će podneti tužbu.

"Štite" životnu sredinu

Policija laže narod

Jučerašnji "Mond" tvrdi da je prefekt uhvaćen u laži, jer je došao je do rezultata analiza koje je sprovela niko drugi do centralna laboratorija prefekture, a koji nedvosmisleno pokazuju previsoku koncentraciju hroma 6 u fabrici. Reč je o materiji koja se upotrebljava u aeronautičkoj industriji, izrazito je kancerogena, izaziva genetske promene i zabranjena je. Prefektura tvrdi da je fabrika poboljšala sistem provetravanja posle obaveštenja o prevelikoj koncentraciji hroma 6, ali je malo onih koji u to veruju.

Ovo se nije događalo u nekoj "banana-republici", već u francuskom gradu Montreju u pariskoj oblasti, a snimak ovog obračuna s nevericom gledaju milioni Francuza na društvenim mrežama i na sajtovima medija.

Fabrika o kojoj je reč je jedno zapušteno zdanje u kome se nalazi sedište preduzeća za preradu metala (SNEM). Reč je o firmi specijalizovanoj za preradu avionske mehanike koja to radi za račun vazduhoplovnih džinova kao što su Erbas i Safran.

SNEM ima status preduzeća koje učestvuje u zaštiti životne sredine. Prema zvaničnim statistikama, tokom 2015. godine u ovoj fabrici je proizvedeno 37 tona "toksičnih otpadaka", a plan je da se ta količina dalje povećava.

Đaci gutaju otrove

Osnovna škola se nalazi samo pedesetak metara udaljena od ove opasne fabrike. Ljudi koji žive u okolini pobunili su se jer je više učenika obolelo od leukemije retkog oblika.

Posle prebijanja roditelja, predsednik opštine Montrej obratio se nadležnom prefektu policije tražeći da uhapšeni budu oslobođeni.

Francuski mediji prenose da prefekt odbija da bilo šta kaže za javnost. Isti prefekt je poslednjih meseci poslao niz saopštenja uznemirenim građanima u kojima ih je ubeđivao da nema nikakvog razloga za brigu i da je fabrika bezbedna po okolinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online