Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
00:11
Z. M. - Vesti A

Dodik: Srbi, glasajte za Štrahea

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, pozvao je pripadnike srpske zajednice u Austriji da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za Slobodarsku partiju Austrije (FPOe) istakavši da je ta stranka već deceniju i više uz srpski narod.

Z. Mirković
Prijateljski susret: Johan Gudenus i Milorad Dodik

- Podržavam aktivnosti zamenika gradonačelnika Beča. On ima veliko razumevanje za srpsku zajednicu, koju pozivam da podrži FPOe na sledećim izborima. Nailazimo kod njih na razumevanje za našu poziciju. Za razliku od ovog vremena treba naglasiti da su oni to razumevanje imali i pre jedne decenije - podvukao je on posle razgovora s Johanom Gudenusom, zamenikom gradonačelnika glavnog grada Austrije i potpredsednikom FPOe.
Gudenus je kazao da je uvek čast primiti predsednika RS, koji je dobar prijatelj glavnog grada Austrije i FPOe.

Zet Republike Srpske

Johan Gudenus je "zet RS", jer je njegova supruga Tajana, sa kojom pre nekoliko meseci venčao u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, poreklom iz tog kraja. Kao što su "Vesti" ranije pisale, na svadbi Johana Gudenusa i Tajane u Banjaluci gost je bio i Milorad Dodik. Gudenus ga je tada pozdravio rečima:
"Dobro došao, predsedniče, pozdravlja te zet Republike Srpske!"
Gudenus je kasnije sa suprugom bio gost kod Dodika za Đurđevdan, na krsnoj slavi.

Preneo je da je razgovarano o daljem produbljivanju odnosa dve zemlje i naroda.

- Verujem da smo u Beču pronašli dobru osnovu jer mnogo Austrijanaca srpskog porekla i Srba živi ovde, koji su postali veoma važni sastavni deo našeg društva. Mi se borimo za svaki glas. U Beču ima oko 150.000 Srba, a u Austriji oko 300.000. Mnogi od njih postali su državljani i mogu da glasaju. Svi su deo našeg društva i prijateljstvo između naša dva naroda je istorijsko i zbog toga se mora negovati - rekao je Gudenus.

Ukazao je da je sa Dodikom razgovarao i o porastu islamizacije u Evropi, pitanje u vezi s kojim se od šefa RS može dosta naučiti.

Gudenus je rekao da se radi o odbrani zajedničkih vrendosti, koje su sada u opasnosti kao nikada ranije.

- Svi evropski hrišćanski narodi treba da rade na očuvanju tih vrednosti - zaključio je on.
Dodik je ocenio da Bosna i Hercegovina ne preduzima dovoljno, niti deluje preventivno protiv povratnika sa ratišta u Siriji koji su se borili na strani Islamske države. On je ukazao da u BiH postoji zakon koji predviđa kazne za lica koja se priključuju terorističkim organizacijama, ali da sarajevske vlasti ne preduzimaju ništa protiv povratnika, boraca Islamske države.

Zajedno protiv terorizma

Dodik je kazao da je pitanje bezbednosti prioritetna tema u Evropi i svetu, a posebno u BiH koja je, kako je poznato, bila rasadnik pripadnika muslimanske zajednice koji su se borili na strani Islamske države.
- Oni se sada vraćaju i predstavljaju opasnost. Želimo da se zna da pratimo način na koji deluju i šta rade.
S tim u vezi je kazao da je imao obavezu da upozna austrijske prijatelje da BiH ne preduzima dovoljno.
Ukazao je da u Austriji postoji mnogo organizacija koje radikalizujuće deluju na Balkanu i koje su u fokusu ovdašnje javnosti.
- Veoma je važno da budemo zajedno u antiterorističkoj koaliciji - podvukao je Dodik.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online