Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
14:03
sputniknews.com A

NATO steže Poljsku

Danas počinje glavna faza vojnih manevara "Dragon 17" na teritoriji Poljske uz učešće brojnih stranih trupa, mahom iz zemalja-članica NATO-a.

EPA/Marcin Bielecki
NATO vežbe "Dragon 17" u Poljskoj

"Vežbe će imati agresivan karakter"

Pre nekoliko dana ogroman brod je dopremio više hiljada jedinica mehanizacije vojske SAD, a sve u vezi s tim što danas počinje glavna faza vojnih manevara "Dragon 2017" na teritoriji Poljske. Ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič je tim povodom izjavio da će ove vežbe prvi put imati "veoma agresivan karakter".

- Postepeno postaje jasno sa čim je zapravo bila povezana histerija poljskih medija povodom rusko-beloruskih manevara "Zapad 2017". Neophodno je unapred stvoriti obrazloženje, izgovore za svoje agresivne postupke koji slede. To je stara strategija NATO-a, koja bi kod Poljaka trebalo da izazove asocijacije sa sličnim delovanjem Trećeg rajha pred izbijanje Drugog svetskog rata - kaže Konrad Renkas, lider poljske anti-NATO i antiamerički orijentisane partije Zmijana.

- NATO isto tako postupa. Svakoj agresiji Alijanse prethode propagandne "pripreme", koje objašnjavaju kako "jadni" NATO i njegove članice moraju samo da se zaštite od agresivnih namera drugih država. Iako su manevri "Dragon 2017" masovniji od "Zapad 2017", koje se, podvucimo to, nisu završile napadom Rusije na Poljsku i Litvaniju (a što su mnogi lokalni mediji naveliko najavljivali) - dodaje Renkas.

Poljska vojska nije dobro opremljena

- Sva ova masa vojske koja je stigla u Poljsku, u nekakvom smislu jeste deo vojne propagande. A ta propaganda može lako da postane deo realnosti koja je tragična po Poljsku. Mi se ovde srećemo sa činjenicom da se od nas kriju činjenice da poljska vojska nije dovoljno dobro opremljena - kaže ovaj publicista.

Prema mišljenju američkog analitičara Filipa Petersena, manevri "Dragon 2017" poslužiće kao vežba za napad. I iako su male šanse da zaista dođe do konflikta, na vežbama će ih očigledno vrlo ozbiljno odraditi i deluje da bi i Moskva i Minsk trebalo sve ovo vrlo ozbiljno da shvate.

Renkas kaže da "koncentracija tako velike količine ljudstva nije šala i može da dovede do jačanja konflikta i produbljivanju 'hladnog rata'".

- Ne sme se zaboraviti da bi Poljska bila prva žrtva ukoliko bi došlo do konflikta NATO sa Rusijom i Belorusijom. Zato je u interesu Poljske da učini sve da do konflikta ne dođe. Varšava bi trebalo da relaksira tenziju a ne da podstiče vojne iskre - zaključuje Konrad Renkas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online