Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.09.2017.
08:50
Sputnjik, Vestionline A

Kiša metaka: Najmoćniji ruski i američki mitraljezi

Nakon što je Ričard Gatling konstruisao prvo brzometno oružje sa najmanje četiri i najviše deset cevi, koje se pri dejstvu vrte oko zajedničke ose, ova vrsta naoružanja postala je ključna komponenta svake vojske.

wikipedia.org/Paul Hagerty, SSgt, USAF
Za njega zna ceo svet: M134 "minigan"

Predstavljamo najmoćnije višecevno oružje koje se koristi u ruskoj i američkoj vojsci.

Ko je najpoznatiji?

Američki mitraljez M134 "minigan", jedan od najpoznatijih, lako se prepoznaje u mnoštvu drugih. Reč je o šestocevnom mitraljezu kalibra 7,62 milimetra, a u američkoj vojsci je u arsenalu još od ’60-ih godina.

Ovaj mitraljez se ugrađuje na praktično sve patrolne brodove, helikoptere, oklopna vozila i može da ispali 6.000 metaka u minuti.

wikipedia.org/US gov
Moćni kompleks AK-630M-2 "duet" 

Ko je najbrži?

Ruski kompleks AK-630M-2 "duet" je savremena modifikacija šestocevnog mitraljeza AK-630. Od njenog prethodnika, nova verzija opremljena je elektronikom, koja joj omogućava da se proces nišanjenja automatizuje.

Ovo naoružanje može da za svega jedan minut ispali rekordnih 10.000 metaka kalibra 30 milimetara, što omogućava da uništi bilo koji leteći objekat na udaljenosti od maksimalnih četiri kilometra, bilo da se radi o avionu, dronu ili raketi.

Sistem AK-630M-2 se ugrađuje na manjim raketnim korvetama projekta "Bujan M", a u planu je da se primeni i na drugim brodovima. 

wikipedia.org/Alvis
Američki GAU-8 "avendžer"

Ko najbolje probija oklope?

Jedna od najnaprednijih pušaka ovog tipa je svakako američki GAU-8 "avendžer" i predstavlja osnovno naoružanje borbenih aviona A-10 "tanderbolt" 2. Ukupna težina ovog sistema, koji se sastoji od puške i kutije sa municijom kalibra 30 milimetara iznosi dve tone.

Iako je ovaj avion odavno prevaziđen, upravo ovo naoružanje koje ga "krasi" daje američkoj vojsci razlog da te letelice i dalje koristi.

U stanju je da u minuti ispali 4.200 metaka, a to je dovoljno da uništi konvoj od preko deset oklopnih vozila.

Ovaj sistem najviše je korišćen u Iraku i Avganistanu. Međutim, u slučaju da protivnik ima savremenije PVO sisteme, to naoružanje postaje prilično neefikasno.

wikipedia.org/Varga Attila
"Metalorezač": JAkB kalibra 12,7

Ko je najkompaktniji?

Mitraljez JAkB kalibra 12,7 milimetara konstruisan je krajem ’70-ih godina i to za borbene helikoptere Mi-24, koji su prvi put korišćeni u Avganistanu. 

Piloti su se odmah "zaljubili" u ovo oružje i dali su mu nadimak "metalorezač". Može da ispali 5.500 metaka u minuti, što je dovoljno da uništi ceo konvoj neprijateljskih jedinica koji se ovom helikopteru nađe na putu.

Najbolji primer efikasnosti ovog naoružanja je činjenica da je irački helikopter uz pomoć ovog mitraljeza još 1982. godine oborio iranski supersonični lovac F-4 "fantom 2".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online