Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
20:05
B. Božin - Vesti A

"Vesti" iz Berlina: Jamajka na pomolu, AfD treća partija

Iščekivani u izuzetno napetoj atmosferi, rezultati saveznih izbora u Nemačkoj su mnoge iznenadili. Vladajuća Unija /CDU/CSU) je osvojila svega 32,9 odsto ili čak 8 procenata manje u odnosu na prošle izbore, a to je ujedno i najlošiji rezultat demohrišćana od 1949.godine! Druga najveća partija SPD je sa 21 procenata ostvarila najlošiji rezultat u istoriji (minus 5 procenata u odnosu na 2013.).

Tanjug/AP
Angela Merkel na glasačkom mestu

Ono što se najavljivalo kao izborni zemljotres - desilo se sa munjevitim uspehom desničarske AfD koja će biti zastupljena u Bundestagu sa 13,3 procenata i time postaje treća najjača partija u Nemačkoj. Iznenađenje su napravili i liberali (FDP) koji se trijumfalno vraćaju nazad u parlament sa 10 odsto glasova, nakon što su 2013. godine bili kažnjeni neulaskom u parlament zbog toga što su u prethodnoj koaliciji sa Unijom "uradili pogrešno sve što je moglo pogrešno da se uradi“, kako je ocenio jedan ekspert. Liberali su sada pretekli partije Levih i Zelenih, koje su dobile po 9 procenata, a i sami Zeleni su iznenadili jer su poslednje prognoze glasile pet procenata, ali su poslednih dana mobilizovali snage i privukli razočarane birače.

I verovatno najveće iznenađenje je to što je SPD već u prvim minutima posle saopštenih rezultata objavila da neće ulaziti u veliku koaliciju sa Unijom, nego će ostati u opoziciji."Od večeras prestaje naša saradnja sa CDU/CSU u velikoj koaliciji“, saopštio je šef SPD-a i protivkandidat Merkelove Martin Šulc u svom prvom obraćanju posle izbora. On je rekao da je današnji dan "gorak udarac za socijaldemokratiju u Nemačkoj“ i najavio da će se njegova partija u sledećem izbrnom periodu boriti za svoje izvorne principe, od kojih i nadalje neće odstupati. "Nismo uspeli da dopremo do svoje baze. Posebno nas boli uspeh AfD, a ulazak ultradesničara u parlament je gorak za svakog demokratu. Mi se svim snagama, odmah, danas, bacamo u borbu protiv ovih ekstremnih desničara, u borbu za demokratiju u našoj zemlji“. Šulc je najavio da ostaje predsednik partije.

Merkel: Predstoji nam veliki novi izazov - AfD u Bundestagu

Kancelarka Angela Merkel je večeras rekla da se nadala boljem rezultatu, ali da se ipak raduje da su strateški ciljevi ostvareni i da je partija i dalje najjača politička snaga u Nemačkoj. "Dobili smo mandat da formiramo vladu, i mi ćemo to i učiniti", rekla je kancelarka. Nakon 12 godina, očekuje nas veliki izazov - ulazak AfD u parlament. Mi želimo da povratimo njihove glasače tako što ćemo razmisliti o njihovim problemima i rešavati ih, a vratićemo ih i vodeći dobru politiku". Ona je najavila da će ubuduće izbeglice dolaziti u Nemačku samo na regularne načine, a najbolji način da ne dolaze u Nemačku je pobrinuti se da se stvore uslovi da budu u stanju da žive u svojim zemljama.

Merkelovoj i demohrišćanima je na raspolaganju jedino takozvana "Jamajka koalicija", između CDU, FDP i Zelenih, koja je veoma problematična jer programi ove tri partije nisu kompatibilni jedni sa drugima.

Kristijan Lindner, mladi lider koji je FDP posle četiri godine pauze vratio u Bundestag, pokazao je da kampanja bazirana na socijalnim medijima i internetu može da bude veoma uspešna. "Naše iskustvo neka bude putokaz i drugima: posle poraza, moguće je izboriti se za povratak. Nemačkoj u ovo doba trebaju promene, i to su birači pokazali glasajući za nas".

Njegovoj partiji, koja je godinama bila koaliciioni partner CDU, faktički je garantovano mesto u vladi, nakon što je Martin šulc najavio da SPD više ne stoji na raspolaganju za koaliciju. I Lindner je najavio borbu protiv ultradesničara iz Afd-a, rekavši da je "FDP, zajedno sa SPD i CDU najveći krivac što im je ostavio mesto na političkoj sceni koje su potom oni ispunili".

Smatra se da se SPD odlučila da odustane od velike koalicije iz dva razloga. Prvi je da birači ovu partiju više ne prepoznaju kao zaštitnika interesa radnika i levog bloka, jer je izgubila veliki deo identiteta sarađujući sa svojim "prirodnim neprijateljem" CDU/CSU. Jedini način da se povrati poverenje baze je odlazak u opoziciju i povratak izvornim korenima partije. Drugi ne manje važan razlog je to što je AfD postala treća najjača partija u parlamentu, pa bi formiranjem velike koalicije ta ultradesničarska partija bila zvanični vođa opozicije. Ovakav razvoj događaja nije prihvatljiv za nemačke socijaldemokrate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online