Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.09.2017.
14:30
Vesti A

"Vesti" u Melburnu: Trajkov optužen za dilovanje droge

Stariji stanovnik Melburna kome je svojevremeno dodeljen orden australijskog reda i osoba koja je poznata u melburnskoj slavenskoj zajednici, nalazi se pred sudom pod optužbama za dilovanje droge. Boris Trajkov (76) optužen je za uzgajanje, posedovanje i trgovinu kanabisom, krađu struje i upotrebu lažnog dokumenta. Na pretresu koji je zakazan za ovu nedelju, Sud za prekršaje u Melburnu treba da donese odluku da li postoji dovoljno dokaza da bi bio izveden na suđenje.

Saša Uzunov za ABC News
Boris Trajkov

Godine 1991, Trajkov je dobio nacionalno priznanje za "službu za makedonsku zajednicu", a imao je udeo u osnivanju Multietničkog slavenskog dobrotvornog udruženja Viktorije.
On se, međutim, već nalazi na slobodi uz kauciju, jer ga krivično gone za milione dolara neplaćenih dugova, pošto je udruženje otišlo u likvidaciju 2016.

Pod lupom ASIO

ABC je nedavno tvrdio da je Trajkov, nedugo posle 1967. kada je sa ženom emigrirao u Australiju, skrenuo na sebe pažnju ASIO. Godinu dana po dolasku u Melburn, u Trajkovom novom dosijeu kod ASIO našao se dokument u kome se tvrdilo da se u njegovom kafiću ilegalno kocka.
Godine 1969, u memorandumu policije Viktorije zabeleženo je da su u Trajkovom kafiću "česti (gosti) kradljivci, protuve (itd)", kao i da je on (Trajkov) "neradnik koji u svoje prostorije prima ozloglašene osobe".

Dokument na sudu o tome tereti ga za troškove i podizanje gotovine sa bankovnog računa udruženja i takođe prebacivanje velikih iznosa na njegovu ženu. Sve u svemu, prema podacima koje je ranije objavio ABC, radi se o 3,5 miliona dolara koji nedostaju iz humanitarnog fonda u kome je bio koosnivač.

Boris Trajkov inače je i bivši novinar SBS-radija, a šezdesetih i sedamdesetih godina bio je pod prismotrom ASIO zbog bliskih veza sa jugoslovenskim diplomatama. Zbog kanabisa je uhapšen još u januaru.

Prvobitnim optužbama za uzgajanje kanabisa, pridodate su i dopunske koje se ne odnose na to krivično delo. Reč je o sticanju imovine prevarom i korišćenju lažnih dokumenata u pokušaju da dođe do kreditnih kartica.

Multietničko slavensko humanitarno udruženje Viktorije radilo je kao volonterska organizacija za pomoć starijim imigrantima iz bivše Jugoslavije. Imalo je i centar za brigu o decu u Lejloru, na severu Melburna. Otišlo je u likvidaciju zbog neplaćenih dugova.

Decembra prošle godine, likvidatori su Okružnom sudu Viktorije predali podnesak kome terete Trajkova za iznos od više od 2,5 miliona dolara koji su nedostajali na računu udruženja. Radilo se o novcu koga su roditelji u gotovini platili za dečje obdanište.

Oni su takođe naveli da Trajkov nije objasnio još 700.000 dolara troškova i gotovine povučenih sa računa, kao ni 190.000 dolara prebačenih sa udruženja na račun njegove žene Slobodanke Trajkove. Iza toga, Udruženje je ponovo osnovano, ali pod novom upravom.

"Čuveni gazda"

Poslednjih godina, navodi ABC, Trajkov vodi restoran "Nova Evropa" u Prestonu koji često dovodi pevače iz Makedonije i sa Balkana. Vebsajt Svet plus naziva ga "nadaleko čuvenim gazdom" koji je za svoj restoran angažovao "seksi pevačicu".
- U trenutku kad gotovo da nema naših restorana i kafana u Melburnu, Nenj Europe Restaurant, smešten u zgradi Socijalnog kluba Preston Macedonia u naselju Reservoir, pravo je osveženje i melem za meraklije željne provoda, ali i tradicionalne balkanske kuhinje u kojoj dominiraju specijaliteti sa roštilja, ali i jela po narudžbini, popularna u Srbiji, Makedoniji i Bosni - piše u postu od septembra 2016.
U oktobru 2015, dva pripadnika motociklističke bande Komančerosa ispalili su više hitaca u plafon restorana, a prošle godine tamo je izbio požar za koji je ocenjeno da nije sumnjiv.

U februaru ove godine, Slobodanka Trajkova bila je u sudnici kada joj se muž, tada putem video-linka, pojavio pred sudom zbog saobraćajnih prekršaja, nepovezanih sa drogom. Sudu je tada rečeno da je Trajkov u dva slučaja policiji dao različita imena. Kad je izlazila iz suda, Slobodanka Trajkova rekla je da ne zna ništa u vezi sa optužbama za finansijske nepravilnosti njenog muža.

Likvidator multietničkog udruženja Dejvid Vasudevan iz Pitchers partnersa u to vreme je kazao da Trajkov nije pružio objašnjenje šta se desilo sa novcem koji je nedostajao u fondu organizacije.

- Pokušavamo da ustanovimo šta se dogodilo s parama i tražimo obeštećenje. Mi ga teretimo jer je imao pristup gotovini, plaćao je troškove i treba da položi račun o tome gde je novac otišao i kome.

Početkom godine, navodi ABC, njihov novinar kratko je razgovarao sa Trajkovim i on je negirao bilo kakvu zloupotrebu novca udruženja. On je tvrdio da su sredstva uložena u dečje obdanište.
Međutim, ABC je dobio potvrdu da je, od 2013. pa do zatvaranja, centar za brigu o deci u Lejloru bio pod kontrolom Ministarstva obrazovanja, zbog nekih kršenja propisa u organizaciji. Iza toga, centar je dobio nove vlasnike koji su ga renovirali i ponovo otvorili.

Orden

Orden australijskog reda Trajkov je dobio na Kraljičin rođendan 1991. "za službu makedonskoj i drugim zajednicama". Generalni guverner može da ukine zvanje dato osobi za koju se nađe da je odgovorna za krivično delo ili zbog drugih razloga koji osporavaju tu titulu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online