Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
00:22
N. Popović - Vesti A

"Vesti" na Centralnom savetu Srba u Nemačkoj: Vreme je za nove ljude

U Rideshajmu na Rajni, kraj Vizbadena trodnevni seminar za umetničke rukovodioce desetak folklornih udruženja iz cele Nemačke organizovao je Centralni savet Srba Nemačke (CSSN), na čelu sa Milanom Čobanovim iz Berlina.

N. Popović
Razgovori o saradnji: Učesnici seminara i sastanka

Na marginama seminara održan je sastanak na kojem su okupljeni predstavnici srpskih udruženja, među kojima su bili i članovi Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) na čijem je čelu Mićo Ćetković iz Štutgarta, raspravljali o budućnosti Saveza i modelima saradnje sa Centralnim savetom Srba.

Reporteru "Vesti" je pre početka ljubazno rečeno da neće moći da prisustvuje sastanku na kojem je razgovarano o odnosima između dve "krovne" organizacije Srba u Nemačkoj, "jer je zatvoren za medije".

- Nemam ništa protiv da razgovarate sa predstavnicima klubova koji su se ovde okupili ako oni žele - kazao nam je Milan Čobanov, predsednik CSSN.

Folklor sa manje para

- Folklor nije tema kojom se mi isključivo bavimo, ali smo spremni da našim kubovima, članovima SSUN to omogućimo u budućnosti. Mi smo do sada nudili srpskim udruženjima module za rad folklornih sekcija koje u budućnosti članove ne bi trebalo da koštaju ništa (finansirali bi se iz fondova nemačke države namenjenih za integraciju stranaca (o. a) jer smo mi u Cenralnom savetu veliki kritičari prakse da se puno para "vrti" u tim folklornim krugovima. Smatramo da to i što se konkurencije tiče nije u redu, jer šta je sa onim klubovima i roditeljima koji nemaju toliko para da prikupe za jednu folklorijadu - kaže Čobanov.
U Centralnom savetu su zainteresovani da se rad folklornih sekcija nastavi, jer je to "očigledno veliki magnet za naše ljude ovde, pogotovo mlade, pa hoćemo da se to širi i da bude kvalitetno".

On je objasnio zašto je uopšte došlo do ovog sastanka.

- Centralnom savetu Srba pre nekoliko meseci obratilo se 10-ak predstavnika srpskih klubova koji su se raspitivali za mogućnost saradnje s nama, u isto vreme iskazujući nezadovoljstvo radom Saveza srpskih udruženja Nemačke. Na osnovu toga imali smo pre dva meseca sastanak u zgradi aerodroma u Frankfurtu, kojem je prisustovao i Mićo Ćetković. Dogovarali smo se o mogućoj saradnji i pokušali da utvrdimo gde je osnov konflikta unutar Saveza - kaže za "Vesti" Milan Čobanov.

Da sarađujemo, a ne da se delimo

Tomislav Sofrenić, direktor folklornog ansambla Sloga iz Štutgarta kaže da članstvo u Savezu ili Centralnom savetu nije prioritet društva koje predstavlja.
- Mi iz Sloge smo neutralni, u tom nekom "sukobu" između dve srpske krovne organizacije, ako on uopšte i postoji. Mi možemo a i ne moramo da budemo njihovi članovi, a cilj na je samo da igramo, družimo se i negujemo naš jezik i kulturu. Spremni smo i hoćemo da sarađujemo sa svima, a ne da se delimo ili svađamo - istakao je Sofrenić.

Prema njegovim rečima cilj sastanka u Rideshajmu je da se utvrdi činjenično stanje, a "Centralnom savetu Srba Nemačke u svakom slučaju nije u interesu da se Savez ugasi".

- Smatramo da u srpskim društvima u Nemačkoj postoji potencijal da dođe do smene generacija, a u tom smislu smo razgovarali i sa Mićom Ćetkovićem, jer i on želi da se rad Saveza nastavi.

Zamerke na trošenje novca

Dragan Ivašković ističe da mnogi u Savezu srpskih udruženja Nemačke zameraju netransparetnost u radu Predsedništva, pogotovo u trošenju i raspodeli novca koji se zaradi na velikim folklornim smotrama, "a svi znaju da se tu radi o velikim parama."
- Nikome od nas nije u cilju da rasturamo Savez, unosimo smutnju i podele na Srbe iz Srbije i one iz Republike Srpske. Vremena su se promenila i mi moramo da se tome prilagođavamo, zaustavimo eroziju članstva u klubovima koje moramo da organizujemo na novim osnovama i principima ako hoćemo da prežive - kaže Ivašković.

Pošto postoje neke priče o razdoru u Savezu koje navodno unosi Centralni savet Srba Nemačke, moram da naglasim da se mi time ne bavimo. U ovom trenutku vodimo radne sastanke sa klubovima koji su članovi CSSN, ali i sa onima koji to nisu, a kako će se saradnja odvijati mnogo zavisi i od ishoda predstojeće izborne skupštine SSUN - ističe Milan Čobanov.

Među učesnicima skupa i seminara u Rideshajmu bio je i Dragan Ivašković, predsednik kluba Srbija iz Dortmunda, koji je ovom prilikom otvoreno pozvao "večitog predsednika saveza Miću Ćetkovića da se povuče sa mesta predsednika".

Besplatan seminar

Trodnevni seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala, koji je organizovan u Rideshajmu, bio je za sve učesnike (finansirala ga je nemačka država iz svojih fondova za tu namenu), a prema rečima Tine Kvintero Morena, predstavnice Cenralnog saveta Srba u Hesenu, predavači su bili Predrag Jovičić, baletan i član ansambla "Lola" iz Beograda, te Velimir Agovski, šef profesionalnog ansambla Kolo iz Beograda.

- Više od 20 godina je na toj funkciji, hvala mu za sve što je do sada uradio, daćemo mu mesto doživotnog počasnog predsednika zbog tih zasluga, ali, ipak, vreme je za nove ljude. Nije nikakva tajna da sam se ja kandidovao za mesto predsednika, a svi članovi Saveza će narednih dana od mene elektronskom poštom dobiti koncept onoga što nameravam da preduzmem ukoliko narednog vikenda na skupštini dobijem podršku većine članova Saveza za tu funkciju - kaže za "Vesti" Ivašković.

Učesnici sastanka, koji nisu hteli da budu imenovani, potvrdili su nam da će kandidat za predsednika SSUN biti i Danilo Đokić, čelnik Srpskog centra Štutgart.

Šta je sve dogovoreno u Rideshajmu znaće se verovatno već u subotu, 23. septembra, na skupštini Saveza srpskih udruženja Nemačke u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, kad će se čuti i "druga strana".

Učesnici

Skupu u Rideshajmu prisustvovali su predstavnici klubova Mladost - Nirnberg, Srpsko crkveno društvo iz Karlsruea, Ambasador iz Kelna, Soko iz Minhena, Srpsko kulturno društvo Blumberg, SKD Dunav - Hohajm, Srbija - Dortmund, Oro - Frankfurt, Kolo -Esen i Srpski centar iz Hajdelberga.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online