Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
20:44
Vestionline A

Rusija i Kina vežbaju podvodne ratove

Kineski vojni brodovi su stigli u luku Vladivostok, gde u ponedeljak počinje druga etapa rusko-kineskih vežbi "Morska saradnja 2017". Ona uključuje vežbu ruskih i kineskih marinaca, kao i manevre u vodama Japanskog i Ohotskog mora.

Reuters
Kineski brodovi stigli u Vladivostok

Akcenat se pre svega stavlja na nove aspekte podvodnog rata. Za razliku od prethodnih vežbi, u manevrima ne učestvuju desantni brodovi, i iskrcavanje marinaca više ne spada u kategoriju centralnih elemenata vežbe. Umesto toga, u manevrima učestvuju brodovi, namenjeni za spasavanje podmornica. Takođe, na vežbama će učestvovati ruski protivbrodski avioni, ruski i kineski protivbrodski helikopteri, kao i dve podmornice, koje se nalaze u sastavu ruske Pacifičke flote. Upravo te podmornice će biti u ulozi "žrtava“, dok će svi ostali brodovi imati zadatak da ih spasavaju.

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/Presidential Press and Information Office

* Pomorske vežbe Kine i Rusije blizu obala Severne Koreje

* Ruska moćna raketna krstarica "Varjag" krenula u pohod

Te vežbe imaju veliki praktični značaj, kada je reč o razmeni iskustava u organizaciji spasilačkih operacija, kao i eventualnim zajedničkim operacijama u slučaju neke vanredne situacije u kojoj bi se mogle naći ruske ili kineske podmornice. Osim toga, zemlje će razmeniti iskustava po pitanju podvodnog rata, što je od velikog značaja za Kinu.

Na vežbama će učestvovati najnoviji ruski brod — korveta „Savršeni“ (projekt 20380).

Modernizacija Pacifičke flote ide prilično sporo, pogotovo kada je reč o površinskim (nadvodnim) plovilima. Zato su ranije u rusko-kineskim vežbama učestvovali pre svega stari brodovi iz sovjetskog doba. Međutim, situacija se polako menja. Korvete u okviru projekta 20380 imaju veoma jake raketne sisteme, kao i sisteme PVO, i već su učestvovale u prvoj etapi vežbe "Morska saradnja 2017“ u Baltičkom moru.

Osim toga, u vežbama će učestvovati veliki protivpodmornički brod "Admiral Tribuc“, kao i raketni čamac "R 11“.

Kinesku ratnu mornaricu na vežbama predstavlja, između ostalog, razarač "Šiđadžuang“, opremljen ruskim protivavionskim raketnim sistemom S-300 FM. 

Povećanje značaja podvodnog rata u rusko-kineskim vežbama svedoči o jačanju poverenja između dve zemlje, kao i o spremnosti da razmenjuju informacije po tom pitanju. Mada, rusko-kineska saradnja u toj sferi još nije toliko tesna, kao što je tesna saradnja između Rusije i Indije. Na primer, Indija ruske atomske podmornice kupuje na lizing. Ali može se pretpostaviti da Rusija i Kina žele da imaju slični nivo poverenja i saradnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online