Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
15:30
K. Marković - Vesti A

"Vesti" u Melburnu: U duhu sloge i jedinstva

Posle gotovo devet godina episkop Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije australijsko-novozelandske posetio je vernike crkve Sveti kralj Stefan Dečanski, u melburnskom Karum Daunsu, kada je održana i zajednička večernja molitva.

K. Marković
Episkop sa decom i vernicima

Posetom episkopa Siluana crkvi Sveti kralj Stefan Dečanski, prošle subote, i formalno je ozvaničen povratak ove parohije pod okrilje SPC u Australiji i, kako se tumači, stavljena tačka na dugogodišnje podele i nesuglasice koje su kulminirale nepoštovanjem autoriteta crkvenih vlasti.

Zajedno sa većim brojem melburnskih sveštenika, te arhimandrita Petra Radulovića, igumana Teodora Bojovića i lokalnim sveštenikom Bojanom Vlajićem, episkop Siluan je održao večernju službu, nakon koje se biranim rečima obratio prisutnim vernicima i članovima srpske zajednice iz tog dela Melburna.

K. Marković
Vernici u crkvenoj sali u Karum Daunsu

Braća na okupu

- Kako je bilo lepo videti današnju službu u hramu božjem, gde su braća okupljena oko srpskog vladike, oko svog predvodnika i pod jednim oreolom Svetog Save i Svetog kneza Lazara i Svetog Nikola Velimirovića i Sv. Ave Justina i drugih srpskih svetitelja. U slavlju i blagodarnost životvorne, jedinosušne i nerazdeljive Trojice - poručio je između ostalog sveštenik Bojan Vlajić obraćajući se episkopu i vernicima u sali.

- Kako je lepo kada braća žive složno i zajedno - poručio je vladika Siluan i dodao:

- Ovo je blagosloveno veče, večeras se raduje nebeska Srbija sa zemaljskom Srbijom. Ovde sedi srpski narod u jedinstvu, ne prkoseći nikome, da uvek budemo jedni u Hristu, da budemo jedno u Svetom Savi, da radimo za buduće generacije. Potrudimo se da svi budemo bolji, pomozimo svi kao zajednica u vaspitanju naše dece, proslavnoj veri - neke su od poruka koje je vernicima u Karum Daunsu u subotu preneo episkop Siluan.

Nakon službe u crkvenoj sali za goste i vernike priređen je svečani prijem.

- Velika je radost danas u našoj crkvi jer je došao naš episkop, njega nam je poslao Bog sam. Hvala vam i neka je na sreću i mnogaja ljeta - rekao je u pozdravu predsednik crkvenog odbora Ranko Bulatović.

Vidno obradovan dočekom koji su za njega priredili vernici u Karum Daunsu, episkop Siluan im se ponovo obratio i poručio da Srbi, kao nosioci svetosavskog imena treba da žive za primer, kako jedni drugima tako i narodima koji "nas posmatraju u ovoj blagoslovenoj zemlji u kojoj živimo".

- Kao vaš arhipastir blagodarim vam od sveg srca, prvenstveno sa vašim duhovnim ocem Bojanom, bratom Rankom, celokupnom odboru, sestrama i vama svima - jednoj porodici božijoj u ovoj parohiji, na jednom predivnom dočeku ljubavi. To sam osetio i pre nego što sam prišao vašem hramu, osetio sam veliku radost jer sam znao da dolazim svom narodu. Još veća mi je radost što sam od ovog naroda i ponikao - istakao je episkop Siluan.

Podsetivši da je i sam ponikao u dijasporskoj porodici u Australiji, episkop Siluan je vernicima u Karum Daunsu rekao da je dobro upoznat s brigama i problemima kroz koje je prolazila ovdašnja zajednica.

K. Marković
Ahrimandrit Petar Radulović i vladika Siluan

- Fizički smo udaljeni od izvora naših u matici, ali nikako duhovno. Imamo ovde u našim svetinjama sve ono što je potrebno jednom čoveku da duhovno uzrasta. Imamo i naše manastire, imamo naše crkve, a imamo i jedni druge, svoju veru, praštanje i slogu. Potrebno je samo malo truda i onda ćemo dosta blagoslova primiti u životu.

Na kraju večeri episkop je ostao u dugom i srdačnom razgovoru sa roditeljima i njihovom decom, te prisutnim vernicima.

Naredna poseta episkopa Siluana vernicima u crkvi Sveti kralj Stefan Dečanski u Karum Daunsu planirana je za vreme obeležavanja njihove hramovne slave.

Briga o budućim generacijama

I ovom prilikom episkop Siluan apelovao je na vernike da dobro razmisle o posledicama koje bi mogle da uslede nakon predstojećeg referenduma o mogućoj legalizaciji istopolnih brakova u Australiji. On je sugerisao da se hrišćani pozivaju da kažu "ne" najavljenim izmenama definicije braka.
- Kao pravoslavni hrišćani moramo da gledamo jevanđelski na ovu temu i kao hrišćani odgovorimo na izazov. Treba da odgovorno odgovorimo prema generacijama koje dolaze, prema svojoj savesti. Ovde se ne radi o davanju prava ljudima koji nisu vekovno imali blagoslov braka, ne radi se o tome. Radi se o tome šta sledi nakon toga. Oduzeće nam pravo slobode govora, pravo veroispovesti. Nametnuće našoj deci, što se radi već u Viktoriji, da se sprovodi program "Bezbednih škola" koji je destruktivan za našu decu - apelovao je episkop Siluan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online