Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
08:31
sputniknews.com, Vestionline A

Iznenađenje za Brisel: Srbija bi mogla da traži specijalne veze sa Rusijom

Ako bi se specijalni odnosi Srbije i Rusije i našli na stolu EU, to bi moralo biti definisano javnim, pisanim dokumentom koji bi potpisali i odgovarajući organi EU i Srbija.

Reuters
EU čekaju iznenađenja sa Srbijom

Ukoliko bi Srbija od Evropske unije zatražila da u usklađivanju spoljne politike odnosi sa Rusijom budu regulisani specijalnim vezama Beograda i Moskve, povukla bi nogu da i druge države članice EU koje nisu pristalice sankcija Rusiji, zatraže to isto.

Srpsko-ruski odnosi "kamen su u cipeli" mnogima na Zapadu, na čelu sa Amerikom. Činjenica da se Srbija nalazi u fazi pregovora sa EU koja opet više zbog američkog pritiska, nego zbog nje same, sa Rusijom razgovara preko sankcija - Beogradu ne idu naruku.

Jer Srbija se lako, već sledećeg meseca može naći pred ultimatumom Zapada - ili EU ili Rusija!

Vlast u Srbiji do sada je uspevala, za razliku od regiona, da ne pogne glavu pod pritiscima iz sveta i da Rusiji ne uvede sankcije nego da unapredi odnose. Da li će taj kurs moći da zadrži i dalje, stvar je veštine naše spoljne politike ali i globalnih političkih promena.

Koje su opcije?

Većina političkog establišmenta u Srbiji veruje da će država moći paralelno da se kreće u oba koloseka, sve do trenutka dok ne nam ne čekiraju kartu za EU. Drugi deo političke scene u Srbiji uveren je pak da će EU naizmenično "gaziti" Srbiju raznim ucenama dok ne kaže "Ne!" Rusiji.

Treća opcija je da Srbija ostane u istim vezama sa Rusijom, a da pri tom ne ugrozi odnose za ulazak u EU. Ali koliko je to realno?

Iako EU nije sklona kompromisima, Srbija bi mogla da im ponudi neku vrstu modela po kome se odnos sa Rusijom ne bi menjao, a koji bi bio napravljen po uzoru na specijalne veze koje Srbija ima sa RS.

Malo je onih koji veruju da je ovakav scenario moguć. Bar ne u trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Šta kažu analitičari?

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da ako bi se ovako nešto i odobrilo od strane EU, u šta duboko sumnja, to bi bio jedinstven slučaj.

- Evropska unija ima jedinstvenu politiku, što znači da ako bi Srbija pravila neki sporazum kojim bi tražila da se izuzme iz te politike, to jest da postoje neke specijalne veze, to bi značilo da mi treba da očekujemo da se napravi izuzetak samo za nas - napominje on.

Pavić podseća da su naša dosadašnja iskustva sa Briselom pokazala da kada je u pitanju Srbija, ona samo mogu da budu negativna.

- Ako bi EU i napravila ovaj ustupak Srbiji, onda bi i druge zemlje (EU) koje nisu zadovoljne sankcijama prema Rusiji, a njih je puno i sve su glasnije, tražile to isto. Dakle, onom ko stvara tu spoljnu politiku u EU bilo bi jasno da Srbija ne može biti izuzetak. I tome ne bi bilo kraja. U tom kontekstu, ja teško da mogu da poverujem da je taj scenario ѕa EU prihvatljiv - pesimističan je Pavić.

On kaže da je vrlo moguće i da je cela ideja više u funkciji, kako je rekao, "kuvanja žabe", da bismo ušli što dublje u pregovore sa EU uz obećanje, "dogovorićemo se".

Evropski put Srbije je, kaže Pavić, takav da smo na svakom koraku suočeni sa uslovljavanjima koja su suprotna našim nacionalnim interesima.

- Ako bi Srbija ponudila Briselu specijalne veze sa Rusijom, to bi moralo da bude putem javnog, pisanog dokumenta koji bi potpisali svi akteri. Ja ne vidim da je to u njihovim agendama - ubeđen je Pavić.

Dakle, Srbija koja ima puno da planinari ka evropskom tronu, još nije u obavezi da sledi zajedničku politiku EU u bilo kom pogledu, i u tom kontekstu može da insistira na paralelnim odnosima i sa Rusijom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online