Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
14:30
Vesti A

"Vesti" u Australiji: Zima u Viktoriji požari u NSW

Jeste da je septembar prvi prolećni mesec, ali su se, nakon kratkotrajno toplog vremena, hladni dani ponovo vratili na jugoistok kontinenta. U Melburnu se ovih dana smrzavaju, a ni u Sidneju nije mnogo toplije.

EPA/Darren Pateman
85 požara u NSW

Meteorolog iz Viktorije Din Stjuart kazao je da je u noći između srede i četvrtka sneg opet padao na Maunt Dandenongu. Ovo je već treći put ovog septembra kako sneg pada, što samo po sebi predstavlja retku pojavu. U alpskim područjima, sada ima 200 santimetara snega, a 50 santimetara palo je od nedelje.

Šteta milion dolara

Vatrogasci su, manje-više, stavili pod kontrolu požar koji je dan ranije izbio na područjima Hantera i Severnih plaža kod Sidneja. U Ričmond Vejlu, u Hanteru, u sredu su izgoreli eksponati železničkog muzeja i tu je šteta od oko milion dolara.

Za razliku od NSW, ovde ima i dosta kiše - na područja akumulacija Gisplend preko noći je palo 25 milimetara, a očekuje se još 30, pa su moguće i poplave. Kiša je padala i u Melburnu, zajedno sa olujom i gradom.

Stariji sinoptičar Skot Vilijams ističe da će period hladnoće biti "produžen".

- Nažalost, zima se vratila u južnu Viktoriju i Melburnu.

U četvrtak je u Melburnu bilo najviše 15 stepeni, u petak 14, a danas se očekuje svega 14 stepeni. Sutra, u nedelju, biće malo toplije - do 17 stepeni, a u ponedeljak do 18 stepeni sa pljuskovima. U utorak živa neće preći 14, a u sredu će se popeti malo više, na 17 stepeni Celzijusa.

Kako su meteorolozi i najavili, Sidnej je bio zahvaćen snažnim vetrom koji je duvao brzinom do 80 kilometara na sat. Zbog toga, od tri piste na aerodromu u saobraćaju su bile samo dve i u čekaonicama za domaće letove je vladao pravi haos, mnogi letovi su otkazani, a drugi su bili sa zakašnjenjm. Samo je Kvantas u četvrtak otkazao 26 linija.

Jedino što su aerodromske vlasti mogle da urade jeste da putnicima savetuju da vreme poletanja provere sa svojim prevoznicima.

U isto vreme, desetine vatrogasaca u NSW borilo se protiv 85 požara od kojih je 30 bilo van kontrole. Posebno je bilo opasno na južnoj obali gde je vatrena stihija pretila mestima jugu Džervis Beja, a vlasti su izdale hitno saopštenje građanima da potraže sklonište. Lokalna mornarička baza je evakuisana. U ovo područje hitno je upućen i tanker Tor.

"Vatra je izvan kontrole", glasila je poruka stanovništvu. "Ako ste na području Džervis Bej vilidža, tražite sklonište jer se vatra približava. Zaštite sebe od toplote vatre." U toku večeri, srećom, situacija je počela da se smiruje i ljudi su obavešteni da je najgore prošlo.

U Sidneju je u četvrtak bilo do 16 stepeni, petak do 21, danas se očekuje do 19, a sutra (nedelja) opet najviše 16. U ponedeljak će biti do 23, u utorak do 20, a u sredu do 17 stepeni. Na zapadu - tri do četiri stepena više.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online