Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
21:45
Z. M. - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Jedan Savez Srba, dva predsedništva

Nešto više od godinu dana kako je održana skupština Saveza Srba u Austriji, podela koja je nastala prilikom izbora rukovodstva traje i dalje. Na toj skupštini je izabrano rukovodstvo, ali je deo članova osporio taj izbor zbog čega nije došlo do primopredaje dužnosti.

facebook.com
Krovna organizacija Srba potpuno podeljena

U jučerašnjem broju "Vesti" preneli smo saopštenje predsedništva pod rukovodstvom Darka Jurišića u kojem je naveo da je 23. maja održana navodna nova skupština i da je za predsednika izabran Boban Đurić. Danas prenosimo saopštenje predsedništva Saveza Srba u Austriji pod Bobanom Đurićem, koje tvrdi da je legitimno izabrano i da je ispunilo sve odredbe statuta organizacije.

Sudski spor u toku

Krovna organizacija Srba u Austriji sad nije potpuno podeljena samo prema našim klubovima, nego i prema austrijskim institucijama, pa je uprava pod Jurišićem pokrenula i pravne korake.
"Pojedini članovi Saveza, bez obzira na to što je u toku rešavanje tužbe, napravili su lažnu novu izbornu skupštinu Saveza i prijavili ga banci u nameri da dođu do žiro računa", tvrde iz Saveza pod Jurišićem.

"Pošto smo u obavezi i jedinstvenoj nameri da ga nadalje poštujemo, sve tvrdnje i suprotna mišljenja moguće je izneti na nekom od sledećih sastanaka ili skupštini, u okviru Suda časti ili nekog drugog statutarnog ili zakonom predviđenog mehanizma putem nadležnih institucija", poručuju oni u saopštenju povodom kritike predsedništva Saveza pod Darkom Jurišićem.

"Posle svega što je usledilo nakon našeg izbora i odlukom aktuelnog predsedništva, u medijskim diskusijama nećemo učestvovati, tako da smo odustali od formalnih objava da bismo se usredsredili na preuzimanje prava i obaveza zbog kojih smo izabrani i u mandatu koji nam je poveren pozabavili suštinom problema koje već godinama pokušavamo da rešimo, ali za koje nije postojao konsenzus. Kad budemo imali jasnu situaciju, mediji će biti detaljno obavešteni, jer smatramo da javnost i članstvo očekuju da čuju i nešto pozitivno što mora prvo biti postignuto, a ne u najavi, kritici ili uzročno-posledičnoj sprezi sa prošlošću ili nekim prethodnikom", poručuje Savez pod predsednikom Đurićem.

Moramo da se menjamo

"Nećemo sedeti skrštenih ruku, jer uzevši u obzir sve geopolitičke i društvene promene koje slede moramo da nađemo odgovor na izazove budućnosti, jer to dugujemo i svojoj deci koja bi kao i mnogi od nas po uzoru na svoje roditelje trebalo da uzmu udela u radu naše krovne organizacije, ali ne po svaku cenu i isključivo zarad održavanja tradicionalnih manifestacija koje po broju učesnika i ostalim parametrima ne daju nadu da će opstati, a kamoli napredovati. Ako ne delujemo promišljeno i odlučno, smatramo da je tužna realnost gubljenje svakog smisla titulisanja Saveza Srba u Austriji kao krovne organizacije i neminovno, izuzev samoodrživih aktivnosti u sprezi folklornih društava, nestajanje tela koje je već gotovo četiri decenije diktira različite statutarne aktivnosti, vodi računa o interesima i povezuje naše sunarodnike, kako između sebe, tako i naspram matice", ističe se u saopštenju Saveza pod predsednikom Đurićem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online