Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
04:00
Z. Vicelarević - Vesti A

Potresna ispovest Srpkinje iz Ofenbaha: Droga mi spasava život

M. P. (29 godina, puni podaci poznati redakciji), rodom iz Beograda u Nemačku, tačnije Ofenbah došla je pre tri godine. Udata je i majka desetogodišnjeg sina. Prošla je ono što mnogi prođu koji u bolji svet dolaze sa nadom u lepšu budućnost. Nije prošla ni cela godina od dolaska, a njen svet je zbog teške bolesti počeo da se ruši. U očajanju, hvata se za slamku - medicinski kanabis! Prenosimo njenu ispovest u celosti.

Z. Vicelarervić
Snaći ću se i bez recepta: M. P. iz Ofenbaha

- Prve simptome multiple skleroze (MS) osetila sam pre dve godine. Otišla sam kod lekara i on me je uputio u bolnicu u Vizbaden. Ležala sam tamo više od tri meseca i otpustili su me bez ikakve dijagnoze. Početkom ove godine sam osetila ponovo iste simptome i ponovo bolnica, ovoga puta kod neurologa. Gubila sam ravnotežu i desna strana mi se oduzela. Tri dana kasnije su mi saopštili dijagnozu - multipla skleroza. I to tako hladno i bezosećajno da nisam mogla da verujem. Počeli su sa terapijom kortizona i nedugo zatim ustanovili da sam alergična na kortizon. Da zlo bude veće uz to sam dobila i epilepsiju. Nakon 11 dana su me pustili kući. Radila sam u poznatom kafiću Trokadero u Ofenbahu. Nikada mi nije smetala galama, gužva... A onda sam počela da zapadam u teške depresije. Odjednom su počeli svi da me nerviraju. Došla sam u situaciju da mi smeta čak i sopstveno dete! Bože dragi, pitala sam se - zašto se meni sve ovo dešava? Na kraju, prihvatila sam tu moju bolest i shvatila da moram da se nosim sa njom, ali ne želim da budem invalid. Sve ide iz mozga i ja sam spremna da se borim. Iako mi se desio peh da sam samo dan po izlasku iz bolnice, u šetnji izgubila ravnotežu i slomila nogu, ja znam da ću to da prevaziđem i znam da postoji lek za mene - kaže M. P. i dodaje:

- Jedina terapija koju mogu uzimati, da ne bih dobijala te napade, jeste terapija marihuanom. Interesantno je da sam uvek bila protiv bilo kakvih droga, mada sam u šali govorila da ću drogu da probam samo ako znam da će mi to spasti život. I upravo sam došla u takvu situaciju. Pre nekoliko dana sam bila kod svog lekara i tražila recept za terapiju uljem od marihuane. Već sam se pre raspitala i rekli su mi da 50 mililitara košta oko 200 evra. Stavi se jedna smrznuta kap dnevno ispod jezika. Ulje umanjuje bolove, a marihuana leči. Poznajem ženu koja je bila u invalidskim kolicima. Posle nešto više od mesec dana počela je da se kreće, a posle pola godine se vratila na stadijum kao kad je bolest počela.

Istrčaću Beogradski maraton!

- Neću da dozvolim da moj svet propadne. Ja sam borac i boriću se, ne do kraja nego do pobede. Mogu vam sad već reći da ću sigurno u aprilu sledeće godine trčati na Beogradskom maratonu. Sa treninzima počinjem čim zalečim nogu. Ova me bolest neće pobediti! - kategorična je M. P.

Moj lekar je, međutim, odbio da mi izda recept uz izgovor da ga daje 'samo onima koji su već nepokretni!' Ali, ja ću se sama snaći. Upoznala sam dečka kome je istog dana kao i meni konstatovana multipla skleroza. I on je zatražio od lekara recept, ali su ga kao i mene odbili. Sa njim sam u kontaktu i on je već pronašao rešenje kako da nabavi taj lek. Sve ću preduzeti samo da ovo nekako držim pod kontrolom. U apoteci sam već pitala i rekli su mi da postoje tri vrste ulja, podeljeno po jačini, ali ne mogu ništa da urade bez lekarskog recepta. Čula sam za slučaj da je čovek koji je bio primoran da nabavlja za suprugu marihuanu koja je obolela od multiple skleroze, završio u zatvoru. Osuđen je na tri godine. Jedva su ga advokati spasli uz pomoć doktorskih nalaza njegove supruge.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online