Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
08:11
Vestionline, Tanjug A

Teksas u strahu: Eksplozija u hemijskom postrojenju neizbežna

Hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu preti eksplozija ili požar u naredih šest dana zbog ozbiljnih poplava.

Reuters
Evakuisani svi stanovnici koji žive do 2,5 km u blizini nuklearnog postrojenja 

Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spreči eksplozija ili požar zbog velike količine vode.

Rashladni sistem, koji proizvodi organske perokside za industriju plastike i gume je propao zbog katastrofalnih poplava koje su usledile nakon što je Teksasom protutnjio uragan “Harvi”.

Svi stanovnici u rasponu oko dva i po kilometara od Arkeme evakuisani su u utorak iz mere predostrožnosti, saopštili su lokalni zvaničnici. 

Fabrika je ostala poplaveljena i bez struje je od nedelje, saopštila je kompanija. 

“Situacija u Krozbiju je postala veoma ozbiljna. Nema trenutne pretnje, ali opasnost od hemijske reakcije koja će dovesti do požara i/ili eksplozije je stvarna“, dodaje se. 

"Arkema" je saopštila da je u utorak evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra severoistočno od Hjustona, prenosi danas CBS njuz. 

Vatrgoasnja služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu. 

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu. 

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše. 

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija. 

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili. 

"Rastuće temeprature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju", upozorava "Arkema". 



Kompanija je povukla i 11 zaposlenih koji su ostali da prenose hemikalije iz skladišta do rashladnih kontejnera, istakavši da situacija "postaje ozbiljna". 

Takođe je navela da sada daljinskim putem prati temperature u kontejnerima i radi sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti i državnim zvaničnicima na postavljanju obližnjeg komandnog punkta. 

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi. 

Opasnost od eksplozije u hemijskom postrojenju skreće pažnju na uticaj koji će Harvi ostaviti na prirodnu sredinu u oblasti u kojoj se nalaze postrojenja koja obezbeđuju oko četvrtinu kapaciteta za rafiniranje nafte u SAD. 

"Ekson", "Šel" i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode posle obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postojenja oslobodile hemikalije. 

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na "nepodnošljiv smrad" širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada "imaju glavobolje, boli ih grlo i peku ih oči".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online