Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
00:55
R. Lukić - Vesti A

Srpska škola u Hanoveru: "Bitka" za novi bukvar i ćirilicu

Oni koji vikendom dolaze u Svetosavski centar u Hanoveru kažu da je ovde subota, baš zbog održavanja nastave u Srpskoj školi, najlepši i najveseliji dan. Međutim, kada se tu dođe posle deset časova i ne izgleda baš tako veselo.

R. Lukić
Start u Hramu: Đaci i nastavnici posle redovne molitve

U gornjoj sali sede ćutljive deke i bake i tek nekoliko, nešto razgovorljivijih majki koje tiho, kao u poverenju pričaju, uglavnom, o deci i školi.

R. Lukić
Vladimir Pančić sa unukom Milicom

Milica prvačić

Vladimir Pančić šeta ispred crkve i čeka da na pauzu dođe unuka Milica đak prvog razreda.

- S Milicom i školom nemam problema. Ona ovde rado dolazi a ja je rado dovozim. Mama Tamara i tata Dragan uvek su nečim zauzeti, ali meni to ne smeta - zadovoljan je deda Vladimir dok mu nasmejana devojčica trči u susret. Spasoja Stefanović sa suprugom Brazilkom Vanesom čeka Nikolasa koji jutros nije hteo da pođe samo s mamom, pa je kao pojačanje priskočio i tata. Nikolasu je maternji jezik portugalski, a ovde uči tatin srpski. Nemački govori najbolje jer u nemačkoj školi ide u drugi razred.

- Nikolas je dobar momak, on Srbiju mnogo voli. Bio je tamo više puta. Ovde u školu radije ide kad i ja s njim pođem, jer zna da ćemo posle škole da se družimo - kaže Spasoja koji vreme čekanja skraćuje čitajući "Vesti".

R. Lukić
Uči tatin jezik: Nikolas sa tatom Spasojem imamom Vanesom

Nastavnici

Za izvođenje nastave koja u Srpskoj školi pri crkvi obuhvata učenje srpskog jezika, veronauke, pevanja i folklora ove skolske godine na raspolaganju stoji devet nastavnika i sveštenik Milan Pejić kao koordinator i rezervni nastavnik veronauke. Srpski će predavati Svjetlana Bojić i Brankica Ot. Za folklor su nadležne Anđela Radujković, dr. Ivana Ružić i Katarina Dabetić. Veronauku će predavati Đurđica Bosančić i Ilija Jović, a pevanje Jelena Agbaba Milosavljević. O predškolskoj deci i dalje će se brinuti Marija Arsić.

Deca kako koja grupa završi drugi čas hrle u hram, celivaju ikonu a zatim svi zajedno pevaju Očenaš i molitvu Svetoj Bogorodici. Na molitvi su i učiteljice, a pevanje stručnim okom i uhom prati nastavnica Jelena Agbaba Milosavljević, inače dirigent crkvenog hora "Sveti Simeon Mirotočevi". Jedino nema doktorke Ivane Ružić koja je odmah posle održane folklorne vežbe otišla kući.

- Ivana je noćas radila, pa je umorna i zadremala - ispričava je učiteljica Svjetlana.

Neki prvačići, a ima ih desetak, prvi put se susrećui s molitvom i ikonom. Učiteljica Marija Arsić "dežurna" je pored ikone. Ona ih uči da se prekrste, a svoje sićušne predškolarce podiže da ikonu i poljube.

Problematični pubertet

- Mi u školi imamo dovoljno dece od prvog do petog, pa i šestog razreda, ali nam ponestaju deca starijih razreda, koja u pubertetu traže sebe i pokazuju i druge inteese, a baš taj period je bitan za njihovo usmeravanje na pronalaženje identiteta. To je period težak i za roditelje i za nastavnike pa bi saradnja između roditelja i škole trebala da bude tešnja - mišljenja je sveštenik Pejić.

Napolju je vreme lepo, sunčano i toplo, tek s ponekim manjim oblačkom. Pravo vreme za igru, pa poneko dete uzgred, i istrči u crkvenu portu. Posle molitve, počinje "invazija" na kuhinju u kojoj su Zorica Blagojević i

Marija Čavić pripremile peciva, sendviče, kakao i sokove.

R. Lukić
Sopstveni bukvar: Poučan i praktičan

Molitva posle pauze

Posle pauze koja s molitvom traje pola sata, nauka ponovo startuje. Deca Svjetlane Bojić ponovo bitku biju za novi kalendar. Jedno slovo, jedna stranica. Danas je treći dan nastave , i na redu je slovo V, treće slovo azbuke. Brankica Ot koja radi sa starijom grupom kaže da danas vežbaju F.

Prijave i raspored

Nastava se u Svetosavskom centru (Mengendamm 16c) održava svake subote od 10.00 do 15.15. Preškolska deca i đaci do trećeg razreda nastavu imaju od 10.00 do 13.45 časova. Za učenike od četvrtog do sedmog razreda nastava se održava od 10.00 do 13.45, đaci od osmog do desetog razreda počinju u 10.00, završavaju u 15.15. Kursevi za odrasle počinju u 10.00 sati. Opširnije informacije mogu se dobiti na tel 0511 394 19 924 i mobilni 01732232092.

R. Lukić
Pišemo ćirilicu: Prvi čas je završen

- Imamo udžbenike koji su ostali od ranije dopunske nastave, a neke kupujemo u Srbiji. Bukvare pravimo sami jer se tako, crtajući i pričajući priče vezane uz određeno slovo, ćirilična slova lakše nauče i usvoje. U prvom razredu prvo učimo latinicu, jer se latinica uči i u nemačkoj školi, pa je deci za početak tako lakše. Latinična slova kojih nema u nemačkoj abecedi ostavljamo za kraj školske godine. Latinicu ponovimo i u prvom polugodištu drugog razreda, a s ćirilicom počinjemo tek u drugom polugodištu drugog razreda - objašnjava profesorka Bojić koja iskustvo iz nemačke skole prenosi i na rad u srpskoj školi.

- Sve je dobro pripremljeno tako da se nastava odvija tačno po planu i programu. Novi đaci još mogu da se upišu, ali bi bilo dobro da to bude pre početka jesenjskog raspusta (2. oktobar) tako da bi svi zajedno mogli da počnemo pripremanje programa za božićnu i svetosavsku priredbu - kaže svestenik Milan Pejić koji budno prati rad srpske škole, jedine obrazovne ustanove u kojoj u Donjoj Saksoniji srpski j mogu da nauče i deca i odrasli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online