Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.08.2017.
20:56
blic.rs, Vestionline A

Zbog čega Litvanija diže ogradu oko ruske enklave u srcu NATO?

Sve jača aktivnost Rusije na Baltiku - masovne vojne vežbe u pripremi, sajber napadi, postavljenje balističkih raketa i incident sa pripadnikom estonske službe bezbednosti, naterale su Litvaniju da nešto učini. Prvi potrez, postavljenje ograde na granici.

youtube.com/NATO
NATO vežbe u Litvaniji

Prema najcrnjim prognozama Rusija bi jednog dana mogla da odluči da preseče Suvalki region, odnosno granicu između Poljske i Litvanije, i na taj način praktično odseće baltičke zemlje od ostatka Evrope.

3,6 miliona evra za tri metra visoku ogradu

Litvanija je zbog toga odlučila da sagradi 3,6 miliona evra vrednu i tri metra visoku ogradu na granici sa Rusijom, nasuprot one koja je već sagrađena u Rusiji pre pet godina i kroz koju je puštena struja.

Opozicioni političari smatraju da je ograda bacanje novca. Prema rečima Eugenijus Gentvilas iz Liberalnog pokreta, izgradnja ograde je glupa.

- Šta možemo da izbegnemo? Tenkove? Naravno da ne - kaže ona.

Sa njom se slažu i loklani meštani.

- Postoji još jedan razlog za koji svi znaju. Estonija je optužila Rusiju da je otela jednog njihovog oficira. Mi ne želimo da se to dogodi litvanskim oficirima. To je crvena linija sa Rusijom - kaže Eimutis Misiunas, litvanski ministar unutrašnjih poslova.

Incident o kojem je reč dogodio se pre tri godine, ali je i dalje u biti političkih dešavanja na Baltiku. Rano ujutru 14. septembra 2014. godine otet je Eston Kohver.

Estonija je insistirala da je oficir otet na njenoj teritoriji, a ruska obaveštajna služba FSB tvrdila je da je Kohver bio na špijunskoj operacii na ruskoj teritoriji i da zaslužuje da bude kažnjen zbog toga.

Postojale su sumnje da je hapšenje zapravo bio način da Rusija kazni estosnku vladu. Incident se dogdoio dva dana nakon što je u Talinu, glavnom gradu Estoniji u poseti bio Baraka Obama.

Tada je rekao da bi napad na Estoniju bio tretiran kao napad na NATO i najavio je i da će američka vojna baza biti podignuta u toj baltičkoj zemlji.

Ovaj slučaj za mnogima u Litvaniji potvrdio je koliko lako Rusi mogu da urade ono što žele i da prođu bez posledica.

Viljnus ne želi Rusima da ostavi mogućnost da izvedu isti trik, piše britanski "Gardijan".

- U Kaljiningradu imaju ciglanu pa su nam predložili da će nam možda biti potrebne cigla za ogradu. U izgradnji ove ograde ne koristimo cigle. Obično gradimo mostove između zemalja, ali u ovom slučaju gradimo ogardu. Mi ne želimo da se svađamo sa Rusijom, ne želimo da ratujemo sa Rusijom. Imamo je kao komšiju, znamo kako je živeti sa ovakvim komšijom i živimo sa njom - kaže litvanski ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online