Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.08.2017.
20:56
blic.rs, Vestionline A

Džihadisti pred vratima Evrope: Niču nove baze za nove napade

Stotine boraca Islamske države sa Bliskog istoka ušlo je u severnu Afriku, gde će verovatno formirati novu bazu za napade.

youtube.com/VICE News
Islamska država preuzima teritorije

Dok se potera za poslednjim pripadnikom marokanske terorističke ćelije koja je izvela krvavi napad u Barseloni nastavlja, pažnju je privukao podatak da je stotine džihadista stiglo pred Gibraltarski moreuz, a za njih bezbednosne službe veruju da bi mogli da budu nova velika pretnja po Evropu.

Procenjuje se da ih ima i do 1.000 koji su prokrijumčareni nazad u Maroko i Tunis, sa ratišta na Bliskom istoku gde je kalifat Islamske države pred porazom.

Samo u Maroku veruje se da ih ima oko 300, iz čijih redova je došlo šest od 12 napadača iz Barselone.

Stručnjaci ukazuju da postoji šansa da će iskoristiti blizinu Španije kako bi pokušali napade na zemlje u Evropi iz kojih dolaze, ali i da se infiltriraju dublje u kontinent.

Na vrhuncu moći ID, oko 1.600 Marokanaca je otputovalo u Irak i Siriju, zbog čega su jedna od država iz koje potiče najveći broj terorista. Oko polovina njih je od tada ubijeno.

Severna Afrika tako je od regije koja je dala najviše terorista, postala "odskočna daska" za napade u Evropi, koji će verovatno pokušati da osvete gubitke ID, kako zemlje tako i ljudi.

Bivši vođa ID, koji je napustio organizaciju 2015. godine, rekao je da je obučavao šest Marokanaca koji su napustili Francusku i tražili smisao u služenju ID.

Takođe je radio i sa drugima koji su putovali direktno iz severne Afrike, i svi su bili radikalizovani pre nego su stigli.

- Domaći su imali ozbiljan pristup. Oni iz Francuske bili su nezadovoljni životom. Jedan mi je rekao da je prodavao drogu, drugi je bio lopov. Tražili su nešto. I duboko su verovali da u Francuskoj nisu bili kod kuće - rekao je u intervjuu, preneo je britanski "Gardijan".

Osećaj klasne borbe u društvima koja su smatrali da ih ne žele je bila česta tema među muškarcima i dečacima koji su putovali iz severne Afrike da se pridruže ID.

Smatra se da su tunišanski borci imali najvišu zastupljenost među stranim borcima ekstremne grupe - i do 1.800 muškaraca i dečaka.

Većina su bili raspoređeni kao bombaši samoubice tokom ofanzive u Kobaniju krajem 2014. godine i tokom neuspešnog pokušaja ovog leta da zadrže Mosul.

Bivši lider ID je rekao da se džihadisti "žale na diskriminaciju, da se sa njima ne postupa pravično i da nikada neće biti deo društva".

Kako je rekao, o Španiji se nije pričalo, ali o Francuskoj jeste.

Utopijski kalifat i beg od istog

Kada su videli utopijski kalifat, koji je lider Abu Bakr al Bagdadi proglasio sredinom 2014. godine, a koji se zasnivao na nemilosrdnom ubijanju, marokanski pripadnici ID počeli su da kontaktiraju sa svojim porodicama, tražeći načine za povratak.

Veruje se da je više stotina njih uspelo da pređe tursku granicu. Iako je većina njih pronašla put do kuće, turske vlasti su uhapsile oko 30.

Neki Marokanci su se borili u Iraku, ali većina je poslata na sirijska bojna polja na severu, gde je hiljade muškaraca - uglavnom stranaca - poginulo u nizu bezuspešnih napada, uglavnom protiv kurdskih grupa pod pokroviteljstvom SAD-a.

- Poslali bismo stotine ljudi da budu ubijeni i svi bi poginuli. Postojala je čitava jedinica iz Turske sa više od 100 muškaraca koji su otišli ​​da se bore protiv Kurda. Samo su se trojica vratila. Marokanci su videli šta i mi, i nisu hteli više da ostanu. Ostalo je samo nekoliko tvrdokornih - rekao je.

Zvaničnici u Rabatu kažu da imaju dobre podatke o građanima koji su otišli ​​da se bore i koji su se vratili.

Procenjeno je da je 90 džihadista uhapšeno nakon dolaska iz Iraka i Sirije.

Međutim, veruje se da je nekoliko desetina više uspelo da se vrati u gradove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online