Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
00:55
B. Božin - Vesti A

Avantura oca i sina: Biciklom kroz Evropu

Mile Ristanović (41) i njegov sin Mika (8) putovali su takozvanim tandem - biciklom (sa dva odvojena sica i pedalama) i za osam dana prešli 900 kilometara od Plankštata (Rajn-Nekar, okrug u Baden -Virtembergu) kroz šest zemalja do krajnjeg cilja u Srbiji, piše portal Manhajmer morgen. Po dolasku kod bake i deke u Sombor, dečaka je sačekala rođendanska torta i proslava devetog rođendana.

B. Božin
Raduje se uspehu: Mile i Mika 

Rođendan u kuglani

Mama Branka je stigla avionom i sačekala svoje vagabunde zajedno sa brojnom rodbinom. Rođendan je proslavljen u lokalnoj kuglani, što je bila Mikina želja.

- Morali smo svakodnevno da se javljamo mami - ispričao je dečak po povratku u Plankštat, gde su se svi vratili avionom. Bicikl je stigao kasnije - špedicijom.

Ukupna maršruta Plankštat-Sombor iznosi zapravo 1.078 kilometara, ali su otac i sin izabrali da vozom odu preko Minhena za Pasau, odakle su vozili dunavskom biciklističkom stazom koja ih je vodila skoro do cilja.

U jednom "rotelu", kako se zove hotel za bickliste, proveli su prvu noć, a dnevno su prelazili 50,70, pa čak 130 kilometara i tako brzo napredovali. O tome šta su sve videli i šta im je ostavilo najveći utisak, Mika je prvi krenuo oduševljeno da priča o noći u buretu, o Prateru u Beču i da pokazuje sliku sa ocem u gondoli.

Sve je bilo super, pravi doživljaj, nadovezuje se otac i seća se "Hansija" iz Oberpfalca sa rasta - frizurom, koji je vozio s njima deo puta, a krajnji cilj mu je bilo Crno more. Ili Tomasa koji ih je spasao savetom kako da sačuvaju zadnjice posle tako dugih deonica. "Svaki je imao neku ideju za nas, a često su nas pozivali i na sladoled koji je bio svuda drugačiji, ali uvek ukusan."


Bajker svadba u Kalvi

U jednom prenoćištu u Bavarskoj su naleteli na svadbu bajkera iz Kalva. Mladenci i gosti su napravili brojne fotografije sa Mikom i bili zadivljeni da se dečak odlučio za tako naporan put. Mile je pre polaska intenzivno trenirao i vozio biciklo do posla u Zandhofenu kako bi bio "fit" i skinuo je tako nekoliko kilograma.

Put ih zbližio

Da li je bilo svađe kada su otac i sin tako dugo i intenzivno bili upućeni jedan na drugog, bilo je jedno od pitanja.
- Svađe nije bilo, ali do nesuglasica je dolazilo - priznao je iskreno Mile, kao i to da se dešavalo da sede jedan iza drugog i ne pričaju. - Sve dok jedan ne počne - nadovezao se sin u želji da pokaže koliko se odlično razume sa svojim ocem i da nema mesta takvim pitanjima.

Onda su iznajmili tandem-bicikl u Hajdelbergu da najpre oprobaju kako im ide vožnja. Prvi pokušaj sa modelom gde su obojica morala da okreću pedale nije se pokazao kao praktičan. Na kraju su se odlučili za vožnju biciklom koje pokreće prednji vozač, dok suvozač može da mu pomogne ili da odmara za vreme vožnje. Na kraju je još nedostajala prikolica za prtljag težak oko 80 kilograma. Ovaj dodatak im je pričinjavao problem prilikom vožnje železnicom jer nisu imali pomoć prilikom utovara i istovara bicikla.

I pored toga, putovanje je bilo uzbudljivo, relaksirajuće, zbližilavajuće za oca i sina - jednostavno super, jednoglasni su Ristanovići.

Upoznali divne ljude

Na pitanje ko je uopšte došao na takvu ideju, Mile je ispričao da su prošle godine autom išli kroz Hrvatsku i da je na granici došlo do nestanka struje, tako su se upoznali sa nekim biciklistima. Nedugo posle toga je pitao sina da li bi i oni mogli da krenu na sličan put, što je ovaj oduševljeno prihvatio. Na internetu se Mile informisao o svemu - kako da se preko mobilnog nađe povoljno prenoćište, GPS je aktuelizovan prema najnovijim podacima i dvojica s viškom adrenalina u krvi su mogla da krenu u odiseju.

- Upoznali smo toliko divnih ljudi i ništa se loše nije desilo. Sigurno ćemo ponoviti nešto slično - kaže Mile, a njegov sin Mika je još uvek pod utiskom onog što je doživeo i želi što pre reprizu na tri točka.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online