Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
00:56
B. Božin - Vesti A

Uhođenje invalidskih penzionera - nezakonito!

Savezni sud u Švajcarskoj je došao nedavno do zaključka da ne postoji dovoljno jasno definisana i jasna zakonska osnova za tajno praćenje i kontrolisanje primalaca invalidske penzije (renta 4).

pixabay.com
Invalidi u Švajcarskoj ugroženi od strane vlasti

Saveznom birou za socijalno osiguranje je naloženo da okonča sve slučajeve nadzora koji su u toku i da ne pokreće nove dok se pravna situacija ne razjasni.

Savezne sudije su se pri tome pozvale na presudu Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa kontrolom u oblasti osiguranja od nezgoda.

U oktobru prošle godine, naime, ovaj sud je zaključio da propisi u toj oblasti nisu dovoljno jasni i da zato ne postoji garancija da pri kontroli neće doći do zloupotreba.

Švajcarski Savezni sud je sada naveo da se zakon u oblasti invalidskog osiguranja po svojoj suštini bitno ne razlikuje od osiguranje od nesreća.

U konkretnom slučaju iz kantona Cug je sud ipak došao do zaključka da protivpravno napravljene fotografije i video-snimci smeju da se upotrebe u određivanju visine penzije.

To su obrazložili značajem odmeravanja privatnih interesa sa javnim interesom.

Primalac invalidske penzije praćen je isključivo u javnom prostoru i niko nije uticao na njegove postupke.

Pre nego što je počelo nadgledanje dotične osobe, kaže se u presudi, već je postojala sumnja u opravdanost njenog zahteva za penziju.

Nadgledanje je vršeno u periodu od četiri nedelje, a čovek je ukupno pod nadzorom bio četiri dana, uvek u periodima od pet do devet sati.

Savezni sud je iz toga zaključio da je povreda osnovnih prava privatne osobe relativno mala.

Upravo zbog povrede prava na privatnost, garantovanog članom 8 Ustava, ovaj nesuđeni penzioner je i pokrenuo sudski postupak.

Sudije su u presudi za ovaj konkretan slučaj osim toga zaključile da u oblasti socijalnog osiguranja i dalje postoji apsolutna zabrana korišćenja materijala iz video-nadzora privatnih prostorija.

Ukazuje se i na to da osoba koja je nadgledana mora da ima mogućnost da proveri verodostojnost video dokaza i pravnu valjanost načina na koji su nabavljeni.

I kvalitet video-materijala ima bitnu ulogu u proceni da li je neki snimak moguće koristiti kao dokazni materijal ili ne.

Tajni nadzor

Prema dosadašnjoj praksi u Švajcarskoj su okviri zakona o socijalnom osiguranju bili dovoljni da regulišu redovan tajni nadzor osiguranika. Doduše, rađeno je samo u javnim prostorima

Bolesni ispaštaju zbog prevaranata

Povodom ove presude želeli smo da čujemo sta o njoj kažu naši zemljaci koji užvaju švajcarsku invalidsku penziju.

Pristali su na razgovor, ali samo uz uslov da ne navodimo njihove pune podatke jer se boje problema sa švajcarskim penzionim fodovima.

D. N. iz Vintertura kaže da je odluka Vrhovnog suda pravilno doneta, jer su neka osiguranja predaleko otišla i previše ušla u privatnost ljudima sa invalidninom.

- Znam za slučajeve gde su detektivi naše zemljake bukvalno "lovili" po imanjima u matici želeći da dokažu da su u stvari sposobni za fizički rad - ističe D. N.

S. K. iz Ciriha veli da invalidska osiguranja hoće samo da što manje isplate penzije, kako bi se njihov fond uvećao.

- Naši ljudi rade sve poslove u Švajcarskoj, uglavnom najteže, plaćaju redovno porez, socijalno i zdrastveno osiguranje i kada se razbole i postanu invalidi, onda im je teško da izvuku pare iz njihove kase - kaže on i dodaje:

- Ima i onih naših zemljaka koji su poodavno podneli zahtev sa invalidsku peziju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema koje imaju, ali do rešenja za penziju nikako da dođu.

P. K. iz Herisaua ističe da ova sudska odluka je u redu "jer ima dosta onih koji primaju ivalidninu a nisu uopšte bolesni".

- I zbog takvih sada ni mi koji smo stvarno bolesni ne možemo dobiti invalidninu ili se taj proces zbog silnih provera i potvrda koje treba pribaviti odvija jako sporo. Svi su propisi za odlazak u invalidksu penziju drastično pooštreni u poslednjih pet ili šest godina i veoma je teško stići do invalidnine - jada se P. K.

R. M. iz kantona Argau zna čoveka, koji prima invalidninu već desetak godina, a nema nikakav zdravstveni problem, odnosno, što kaže naš narod "zdrav je ko dren".

- Operisali su mi kičmu već treći put i sve mi je gore. Ipak i dalje moram da radim jer mi zavod za invalidsku penziju odbija zahtev sa izgovorm da sam nakon operacije sposoban za posao - ogorčen je R. M.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online