Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.08.2017.
18:44
B. Božin - Vesti A

E-zdravstvene kartice pred ukidanjem?!

Visokorangirani službenici lekarskih udruženja i državnih zdravstvenih osiguranja otkrili da u saveznoj vladi postoje planovi da se "E-kard" posle saveznih izbora proglasi - neuspelom!

youtube.com/trustbearer
Iz ugla eksperata: Tehnika koja je već prevaziđena

Više od 11 godina je prošlo od zvaničnog starta elektronskih zdravstvenih kartica, a sve više se priča o njihovom skorom kraju.

Šef Upravnog odbora AOK Bajern Helmut Placer je za agenciju DPA rekao da je "nesigurnije nego ikad da li je elektronska kartica ispunila postavljena očekivanja".

Visokorangirani službenici lekarskih udruženja i državnih zdravstvenih osiguranja otkrili su da u saveznoj vladi postoje planovi da se E-kard posle saveznih izbora proglasi neuspelom.

E-kartice su, prema proračunima krovne organizacije osiguravajućih društava, do sada prouzrokovale 1,7 milijardi evra troškova.

Iz ugla eksperata, to je tehnika koja je već prevaziđena. U ono vreme, međutim, 2004. godine je nemačka vlada najavila da će od 2006. godine elektronske zdravstvene kartice pružiti brojne nove mogućnosti za razmenu podataka.

Recimo, o hitnim slučajevima, ili planu medikamenata koji je trebalo da spreči opasne interakcije koje po nekim računicama svake godine proizvedu hiljade smrtnih slučajeva.

Elektronski podaci pacijenta je trebalo da preduprede nepotrebne duple preglede, ali od svega toga ništa nije realizovano u praksi.

Operativna kompanija Gematik je početkom juna proglasila da je isporuka neophodne tehničke opreme u završnoj fazi i govorila o "prekretnici".

Međutim, za to potrebni tzv. konektori još uvek nisu dostupni.

Šefica Udruženja zdravstvenih osiguranja Doris Fajfer je za ovo odugovlačenje okrivila industrijske firme.

One, međutim, odbacuju optužbe, poput recimo Dojče telekoma, koji navodi da su tehnički zahtevi promenjeni oko 150 puta, ali da se ipak radi o "najbolje razvijenoj infrastrukturi za zdravstvo u svetu".

Zdravstvena osiguranja su skeptična na ove tvrdnje, a neka od njih žele da razviju soptvenu ponudu za digitalnu razmenu podataka, "čime bi se zahtevi bolje, ekonomičnije i sigurnije realizovali", kako je rekao šef AOK Bajern Helmut Placer, jedne od najvećih osiguravajućih kuća koja želi da sarađuje sa drugim kasama iz okruženja i partnerima iz privrede.

Druga po veličini, Tehniker Krankenkase, još u februaru je objavila da je od američkog koncerna IBM naručila da razviju njihovu sopstvenu zdravstvenu karticu.

Preti digitalna rascepkanost

Lekarska udruženja su zabrinuta zbog preteće digitalne rascepkanosti u zdravstvenoj oblasti. "To bi bilo najgore što može da nam se dogodi - da svaka kasa krene sa sopstvenim sistemom", upozorio je šef KV Bajern Volfgang Krombholc, koji upozorava da bi u tom slučaju lekarske prakse bile dodatno preopterećene time da upravljaju različitim sistemima evidencije pacijenata.


 

 

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online