Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.08.2017.
00:22
B. Božin - Vesti A

Odjeci skandala s pokvarenim jajima: Ljude trovali kao pacove!

Evropska komisija je upozorila na mogućnost da su jaja zatrovana insekticidom fipronilom prodavana u sedam zemalja. Kriza se sa Holandije, Francuske i Velike Britanije i Belgije proširila na Nemačku, Švajcarsku i Švedsku jer je u većim dozama fipronil veoma opasan: U eksperimentima ovaj otrov je uništavao nervni sistem i jetru pacova.

pixabay.com
Jaja masovno povlače sa rafova

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina otrovnih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. Francuska vlada je objavila da je u dve prehrambene fabrike pronađeno 13 tovara kontaminiranih jaja iz Holandije.

Takođe, supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su iz prodaje milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Deca najpodložnija

Eksperti su izračunali da odrastao čovek težak 65 kilograma može da pojede sedam jaja u roku od 24 sata, a da ne prekorači dozvoljenu vrednost od 1,2 miligrama fipronila po kilogramu jaja. Međutim, nemačko društvo za ishranu je preporučilo da se ne jede više od tri jajeta nedeljno, uključujući i ona u majonezu i sličnom.
Dete od 16 kilograma već posle 1,7 jajeta u roku od 24 sata prelazi dozvoljenu granicu unetog fipronila.

Diskont Aldi je među prvima povukao ceo asortiman iz prodaje kao "preventivnu meru". Ujedno je najavljeno da će nabavljati samo ona jaja za koja se podnese dokaz da su testirana na fipronil.

Supermarketi Reve i Peni najavili su takođe da su povukli sva holandska jaja iz prodaje, a Kaufland i Lidl su uz to omogućili da kupci u svako doba mogu da dođu i vrate kupljena jaja bez podnošenja računa.

Bez kontrole

Evropske laboratorije rade punom parom ovih dana. Prvi opozivi za proizvode s jajima već su usledili u slučaju salate firme iz Libeka Noje Majo Fajnkost. Takođe, i kod majoneza i likera od jaja su nađeni ostaci fipronila.
Posle dioksina nađenog u stočnoj hrani i konjskog mesa u lazanjama, postalo je jasno da u prehrambenom lancu danas nema efektivnog nadzora ni kontrole.

Ministar poljoprivrede Donje Saksonije Kristijan Mejer izjavio je da su sumnjiva jaja iz Holandije prodavana u Nemačkoj u mnogo većoj meri nego što je bilo poznato. Prema novim informacijama, ne radi se samo o tri, već o 10 miliona jaja.

Državno tužilaštvo u Oldenburgu je pokrenulo istragu protiv poljoprivrednika u Donjoj Saksoniji pod sumnjom da su prekršili zakon o životnim namirnicama. Ovim su pogođeni i odgovorni na farmama gde je u jajima testiranjem utvrđeno prisustvo fipronila. Do sada je bilo istraga i u Belgiji i Holandiji.

I u Sarlandu su se pojavila jaja s fipronilom, što znači da su sve nemačke pokrajine pogođene skandalom osim Saksonije.

Uzalud zabrane

Uzrok skandala je dezinfekciono sredstvo dega-16 s fipronilom kojim se uništavaju kod živine buve, krpelji i vaši. Fipronil u EU ne sme da se primenjuje na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.
U Holandiji je fipronil pronađen u jajima 17 proizvođača, a eksperti upozoravaju da će ih biti više, jer još nisu poznati rezultati za oko 180 zatvorenih uzgajivača. Jedan belgijski trgovac je osumnjičen da je sredstvo koristio i pored zabrane, a četiri nemačke firme koje su dobile dega-16 su zatvorene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online