Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.08.2017.
04:00
Vesti A

Voziti samo na elektro pogon?

Političari i auto-industrija su se na "dizel samitu", održanom prošle sedmice u Berlinu ("Vesti" su o tome izvestile svoje čitaoce), dogovorili da se do kraja 2018. godine svi noviji dizeli (euro 5/6) BMW-a, Dajmlera, Opela i Folksvagena, opreme modernim softverom koji će smanjiti štetna dejstva gasova za 25 do 30 odsto. To je, smatraju mnogi, nedovoljno, jer su očekivali smanjenje od bar 50 procenata. Hardverski se ništa neće preduzimati, jer bi to podrazumevalo ogromne troškove od desetine milijardi evra.

pixabay.com
U Švajcarskoj bi da zabrane i benzince

U Švarcaskoj Regula Ric, predsednica partije Zeleni zatražila je da se u toj zemlji u sledećih 10 do 15 godina zabrani korišćenje dizel i benzinskih automobila.

- Od tog trenutka u Švajcarsku ne bi trebalo da se uvoze vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem - rekla je ona.

Na ovaj način se Švajcarska pridružuje planovima Velike Britanije, čije je ministarstvo prošle nedelje uzburkalo javnost izjavom da bi ta zemlja počevši od 2040. godine trebalo da dozvoli korišćenje samo elektro-automobila, kao i najavama iz Francuske da će slične zabrane biti uvedene za 15-20 godina. I vlada Indije je saopštila da će posle 2030. godine na putevima smeti da se kreću samo elektro-automobili.

Bez zabrana

Andreas Burgener, direktor Udruženja uvoznika automobila, potvrdio je da je prodaja elektro-automobila proteklih godina znatno porasla kao rezultat pooštravanja propisa o dozvoljenim količinama ugljen-dioksida u vazduhu. On je, međutim, protiv bilo kakve zabrane.
"Takvi zahtevi moraju da budu realni, a još ima mnogo otvorenih pitanja oko elektro-auta, na primer, odakle da stvorimo toliku struju ili kako je dovesti do automobila".

Ovakvi trendovi potpuno će preokrenuti evropsku auto-industriju, a Švajcarska bi trebalo da bude pionir na tom polju, piše portal "20 minuta".

Regula Ric kaže da "upravo to što Švajcarska nema sopstvenu proizvodnju automobila omogućava da zemlja, kao veliki kupac, pošalje važne signale tržištu, baš kao što je 1986. godine bila prva zemlja koja je samostalno uvela obavezu korišćenja katalizatora".

Čitajte na VESTI DIGITAL

1. Uzbuna zbog dizelaša

2. Šta o aferi kažu naši zemljaci u Nemačkoj, vlasnici dizel automobila
3. U Austriji vlasnici ne strahuju - Isplati se, jeftinije je

Navedeno je da vlasnici automobila ne bi trebalo da brinu da će se promene desiti preko noći, već ih treba sprovesti korak po korak - najpre usvojiti i novu zakonsku regulativu i potom je sprovoditi.

Ima i skeptičnih glasova po tom pitanju, pa tako političar FDP-a Tijeri Burkart, iako i sam osvedočeni pobornik elektro-automobila, misli da ne treba uvoditi zabrane.

"Ne treba da zabranjujemo tehnologije, već razvojem novih ubedimo ljude da su one bolje."
On smatra da je do 2040. godine nemoguće stvoriti infrastrukturu samo za elektro-auta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online