Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.08.2017.
12:11
Vestionline A

Jake veze s Islamskom državom

Četvorica uhapšenih zbog sumnje da su pripremala teroristički napad, moguće da su i racija na njihove kuće u Sidneju pokušali da bombu kućne izrade pokrijumčare u avion na međunarodnoj liniji. Ovo su predstavnici snaga za zaštitu reda izjavili za ABC njuz. Onda su, kada to nije uspelo, napravili alternativni plan da eksploziv podmetnu na domaćoj liniji.

EPA/ Tracey Nearmy
Novi detalji iz života uhapšenih

- Imamo prilično osmišljenu terorističku zaveru, za razliku od više prethodnih koje nisu bile na tom nivou - rekao je stručnjak za terorizam Nil Fergus.

Iza čitavog plana je mala grupa ljudi iz Sidneja sa snažnim vezama s Islamskom državom. Začetnik zavere je Haled Hajad čiji brat je, kako se veruje, stariji borac u Islamskoj državi u Siriji. I Haledov sin Mahmud je takođe iza rešetaka.

Preostala dvojica, Abdul El Karim (Merhi) i Haled Merhi, u srodstvu su sa Ahmedom Merhijem koji je otputovao u Siriju 2014. i takođe se bori u redovima ID.

- Te veze, bez obzira na to jesu li porodične ili druge vrste, veoma su važne - kaže Džasinta Kerol, šef odseka za politiku borbe protiv terorizma pri australijskom Političkom institutu. - Eto zašto su Australija i druge države tako zainteresovane za sprečavanje pojedinaca da odlaze kao borci u strane zemlje.

Na svom postu na Fejsbuku, Ahmed Mehri pozvao je muslimane da se late samoubilačkih napada, poznatih kao istišhadi.

- Morate da nastavite sa operacijama istišhadija, po Alahu, to je veoma efikasan otrov protiv Alahovih neprijatelja - napisao je.

Zavera za unošenje u avion bombe sakrivene u mašini za mlevenje mesa, otkrivena je kada su britanska i američka obaveštajne agencije presekle komunikaciju među zaverenicima u Siriji.

- Planirani napad bio je neposredan - rekla je gospođa Kerol.

Ovdašnja policija, kako saznaje ABC, nadala se da će sakupiti više dokaza, pa onda uhapsiti zaverenike, ali je britanska vlada objavila da će o bezbednosti australijskih putovanja izdati javno upozorenje ukoliko racije ne budu izvedene odmah.

Zavera amatera?

Kriminolog sa Nacionalnog univerziteta Australije Klark Džons kazao je da se, prema do sada poznatim detaljima, ipak radi o "amaterskoj" zaveri.
- Ako je nešto trebalo uneti u avion u ručnom prtljagu, to je prilično sirov plan i pokazuje manjak iskustva i činjenicu da nisu češće putovali - rekao je za AAP.
S druge strane je, međutim, teorija da su zaverenici imali nameru da iskoriste nosače prtljaga na aerodromu.

Džasinta Kerol objašnjava da su Britanci bili jako zabrinuti zbog visokog stepena složenosti plana koji su otkrili.

- Ono što smo uočili u ovom napadu jeste da postoji organizovana ćelija sa tehničkim sposobnostima i pristupi materijalima za koje vlasti cene da predstavljaju priličan rizik. I, neobično, u odnosu na druge zavere koje smo imali u Australiji, ova je bila usmerena da napadne veoma ozbiljan cilj.

Ona, takođe, navodi da će način pravljenja bombe i povezanost s Islamskom državom biti loša vest za globalnu bezbednost.

U utorak, policija je odbacila pretpostavku da je ceduljica sa brojem leta iz Džakarte, nađena u kanti za smeće u Sari Hilsu, povezana sa ovim planom. Reč je o nevinoj belešci stanara iz druge zgrade. Tako da jedina poznata verzija mete terorista za sada ostaje avion "Etihada" iz Abu Dabija za Sidnej. Ovo je donekle potvrdila i sama aviokompanija koja je u utorak saopštila da sarađuje s istražnim organima Australije na predmetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online